Litije griju vjerom i ljubavlju u Nikšiću i Podgorici

Srna
Litije griju vjerom i ljubavlju u Nikšiću i Podgorici

NIKŠIĆ - Hiljade Nikšićana i večeras je prisustvovalo molebanu u Hramu Svetog Vasilija, a zatim su prošli ustaljenom maršrutom do gradskog trga u znak protivljenja usvajanju kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti Crne Gore.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice je u obraćanju okupljenim rekao da su litije izraz vjere u svetinje, a gdje je vjera tu je i čudo.

Prema njegovim riječima, litije ne mogu narodu dosaditi, niti se umanjiti, jer su izraz ljubavi prema svetinjama.

On je istakao da je Gospod uz narod i da zato ne treba da čudi što je u litijama širom Crne Gore toliko naroda.

“Kada ima ljubavi i kada se ljubav daje onda se ona uvećava... Ove litije su sabori svega dobrog i velikog što se zbivalo u ovom gradu i svim gradovima širom Crne Gore”, rekao je Šljivančanin.

On je poručio onima koji misle drugačije o litijama da dođu, da vide i da se “ogriju vjerom i ljubavlju”.

Litiji je prisustvovao i episkop južnoamerički i karakaski Jovan iz Ruske zagranične crkve.

U nedjelju, 16. februara, litiju će predvoditi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a najavljene su i brojne litije iz nikšićkih okolnih sela.

Nakon molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i građani večeras su krenuli u molitveni hod gradskim ulicama, a predvodio ih je iguman manastira Savina Makarije.

Litija je prošla Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, pored stare zgrade Vlade i mosta Milenijum, a veći broj građana i sveštenstvo vratili su se ispred hrama.

“Sve ovo što se dešava je čudesno. Odzvanja ova nepravda, ali je vaše dostojanstvo, mir i tolerancija koju pokazujete ovih dana zadivilo Evropu i svijet”, rekao je paroh podgorički, sveštenik Predrag Šćepanović.

Nakon njegovog obraćanja ispred hrama, izveden je duhovno-kulturni program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana