Linta: Spot SNV-a "e-Srbi" dokaz da je teško biti Srbin u Hrvatskoj

Srna
Foto: tportal.hr

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da spot Srpskog narodnog vijeća (SNV), u kojem se Srbi u Hrvatskoj pozivaju da se na popisu stanovništva u toj zemlji izjasne kao takozvani "e-Srbi", odnosno putem interneta, predstavlja jedan od brojnih dokaza da je teško i opasno biti Srbin u Hrvatskoj, posebno u hrvatskim gradovima.

Linta u saopštenju ističe da to potvrđuje nespornu činjenicu da Hrvatska živi zarobljena u ustaškoj prošlosti i sloganu "Ubij Srbina". On navodi da se ljudi plaše da se izjasne kao Srbi, jer u Hrvatskoj vlada šovinistička atmosfera i istorijski revizionizam.

"Srbi se smatraju neprijateljima, agresorima i remetilačkim faktorom i kao takvi su izloženi fizičkom nasilju i brutalnom govoru mržnje u svakodnevnom životu, u medijima, portalima i društvenim mrežama", navodi on.

Linta ističe da se u mnogim hrvatskim gradovima i mjestima mogu vidjeti na desetine hiljada grafita koji veličaju ustaštvo, Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH) i pozivaju na ubijanje Srba.

On dodaje da se na sportskim utakmicama i na koncertima Marka Perkovića Tompsona i drugih pjevača uzvikuje ustaški pozdrav "Za dom spremni" i pjevaju srbomrzačke pjesme.

Linta ukazuje da je u Hrvatskoj na sceni sramna revizija istorije posebno vezano za period Drugog svjetskog rata, te podsjeća da značajni dio hrvatske javnosti, veteranska udruženja, političke stranke desnice i veći dio hrvatskog naroda i Katoličke crkve zastupaju zastrašujuće teze da se u zloglasnoj NDH nije desio genocid nad Srbima.

Prema njegovim riječima, oni zastupaju teze da NDH nije bila nacifašistička i genocidna tvorevina, da su ustaški zlikovci bili borci za hrvatsku slobodu i da je najveća fabrika smrti na Balkanu Jasenovac bio radni logor.

Kao jedan od brojnih dokaza Linta navodi istraživanje javnog mnjenja urađeno za hrvatsku RTL televiziju 2019. godine, koje je pokazalo da se čak 45 odsto građana Hrvatske zalaže za upotrebu pozdrava "Za dom spremni" u javnosti, 16 odsto za upotrebu "Za dom spremni" u grbu Hrvatski oružanih snaga (HOS) i na spomenicima ubijenim pripadnicima HOS-a.

Dakle, ocjenjuje Linta, više od 60 odsto Hrvata ima pozitivan odnos prema tom ustaškom pozdravu, dok se za njegovu zabranu upotrebe u javnosti izjasnilo svega 30 odsto ispitanika, među kojima je sigurno i jedan broj Srba i pripadnika nacionalnih manjina.

On podsjeća da, prema istraživanju koje su 2021. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG, više od dvije trećine ili oko 70 odsto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina.

"Jedan od razloga jesu i udžbenici istorije u Hrvatskoj koji su odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima", dodao je Linta.

Spot, koji se u Hrvatskoj prikazuje na TV kanalima i koji je osmislilo Srpsko narodno vijeće (SNV), poziva danima Srbe da učestvuju na predstojećem popisu stanovništva u Hrvatskoj koji počinje naredne sedmice, koristeći mogućnost elektronskog popunjavanja upitnika.

SNV je u okviru kampanje "Ne budi samo Srbin...budi e-Srbin" u ovom spotu pozvalo Srbe da se bez straha nacionalno izjasne.

U spotu muškarac, koji se preziva Srbljanović, u zamračenom stanu sa spuštenim roletnama i maskiran, otvara na kompjuteru stranicu za onlajn popis stanovništva i upisuje da je po nacionalnosti Srbin.

Na kraju spota se kaže "možeš se izjasniti koje si narodnosti, a da niko to ne sazna". Srpsko narodno vijeće je procijenilo da će mnogi Srbi u Hrvatskoj, pogotovu oni koji žive u sredinama gdje i dalje osećaju pritiske, lakše da se opredijele za izjašnjavanje o nacionalnosti i vjeri na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana