Linta: Pravosuđe Hrvatskoj nije pravično

Tanjug
Linta: Pravosuđe Hrvatskoj nije pravično

Beograd - Miodrag Linta poručio da je oslobađanje nekadašnjih hrvatskih specijalaca Bože Krajine i Franje Drlje, primjer da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i pravično.

Kako je predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica naveo u pisanom saopštenju brojni zločini nad Srbima u hrvatskim gradovima za vrijeme rata, kao i za vrijeme i poslije hrvatskih vojnih operacija "Bljesak" i "Oluja" ostali su nekažnjeni do danas.

"Ovo je samo jedan od dokaza koji nedvosmisleno pokazuje da Hrvatska nije zaslužila da zatvori pregovore sa Evropskom unijom o poglavlju 23 'Pravosuđe i ljudska prava' sredinom 2011. niti da postane član Evropske unije 1. jula 2013", smatra Linta.

Linta smatra da bi ministar pravde Srbije Nikola Selaković trebalo da zatraži hitan sastanak sa hrvatskim ministrom pravosudja Orsatom Miljenićem s kojim bi razgovarao o nekažnjavanju brojnih zločina nad Srbima za vrijeme i poslije rata devedesetih na prostoru SFRJ, kao i da to isto učini tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prema državnom odvetniku Hrvatske Mladenu Bajiću.

"U slučaju da predstavnici hrvatske strane odbiju sastanak potrebno je o tome obavjestiti evropskog komesara za pravosuđe i druge relevantne međunarodne organizacije", istakao je Linta.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica naglasio je da se i postavlja pitanje kako je moguće govoriti o jačanju i unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske ako, 19 godina poslije završetka rata, kako kaže, u Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da odgovorni za brojne zločine nad Srbima konačno budu kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana