Linta: Član HDZ-a otima imovinu Srbima na Baniji

Srna
Linta: Član HDZ-a otima imovinu Srbima na Baniji

BEOGRAD - Predsjednik Mjesnog odbora HDZ-a Ivo Ivezić u selu Slovinci na Baniji nezakonito sječe šumu protjeranih Srba i malobrojnih srpskih povratnika i otima srpsku zemlju, što hrvatska policija toleriše, saopštio je danas predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On ističe da Ivezić, koji je bivši policajac, sprovodi teror u Slovincima, a da bi prikrio nezakonite radnje srpsku zemlju ograđuje ogradom kako niko ne bi mogao da dođe i vidi šta se tamo dešava.

"Međutim, lokalni mještani svjedoče da desetine kamiona kroz selo voze nezakonito posječenu drvnu masu koja po njima vrijedi više od 70.000 evra", naveo je Linta.

On kaže da Ivezić ne pušta Srbe na njihove parcele i svakodnevno ih maltretira i zastrašuje prijeteći da će ih sve pobiti.

"Ivezić pušta stoku sa njegove zemlje da malobrojnim Srbima pravi štetu, dok njegovi psi napadaju mještane koji zbog svega žive u velikom strahu. Osim toga, ograđuje parcele protjeranih Srba s ciljem da ih ucjenjuje i njihove kuće i zemlju kupi u bescjenje", navodi Linta u pisanoj izjavi.

On ističe da je Ivezić poznati srbomrzac i otvoreni ustaša koji se javno zakleo da Srbi neće koračati hrvatskom zemljom, a 1991. godine prijavio se u Tuđmanovu policiju u kojoj je bio komandir i inspektor.

Linta navodi da je Ivezić u susjednom selu Šaš podigao i spomenik "nasljednku poglavnika Ante Pavelića i osnivaču današnje Hrvatske Franji Tuđmanu".

On napominje da policija toleriše i podržava njegovo siledžijsko i divljačko ponašanje, dodajući da ima indicija da mu HDZ, čiji je član, daje sredstva da kupuje srpsku imovinu za simboličnu cijenu.

"Lokalni ustaša Ivezić je jedan od mnogih dokaza da je HDZ proustaška stranka koja deklarativno zagovara evropske vrijednosti, a u stvarnosti 25 godina poslije završetka rata dosljedno sprovodi Tuđmanovu politiku cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda", navodi Linta.

On ističe da u Hrvatskoj od dolaska na vlast Tuđmana do danas traje uništavanje i otimanje srpske imovine, a jedan od primjera je selo Slovinci u kome je po popisu stanovništva 1991. godine živjelo 461 stanovnik, od kojih više od 400 Srba i svega 36 Hrvata, a po popisu iz 2011. godine svega 152 stanovnika.

Linta poziva Delegaciju Evropske unije i ambasade država članica Evropske unije u Zagrebu da najoštrije osude uništavanje i otimanje srpske imovine i zastrašivanje malobrojnih Srba i to ne samo u selu Slovinci već u čitavoj Hrvatskoj.

"Krajnje je vrijeme da Evropska unija pošalje jasnu poruku da je neprihvatljivo da se u jednoj njihovoj članici otvoreno krši vladavina prava i ljudska prava građana srpske nacionalnosti", poručio je Linta.

On ističe da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da pošalje jasnu poruku zvaničnom Zagrebu da Hrvatska uhapsi Ivezića, da garantuje bezbjednost građanima sela Slovinci i šire, da se ponište svi Ivezićevi ugovori o prodaji i zakupu srpske imovine i da se Srbima nadoknadi šteta.

"Takođe, Srbija treba da konačno pokrene inicijativu da se počne sprovoditi Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji Privatna svojina i stečena prava koji garantuje i štiti prava svim građanima na dan 31. decembar 1990. godine", zaključuje Linta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana