Lideri iz regiona, zvaničnici Evrope i SAD na Ohridu 1.i 2.jula

Tanjug
Lideri iz regiona, zvaničnici Evrope i SAD na Ohridu 1.i 2.jula

BEOGRAD - Prespanski forum za dijalog (PFD), u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, koji će okupiti lidere zapadnog Balkana, ali i zvaničnike EU i SAD, te regionalnih i međunarodnih organizacija, biće održan na Ohridu 1. i 2. jula.

Cilj skupa pod nazivom "Zapadni Balkan - nedostajući dio slagalice u upotpunjavanju Evrope" (Western Balkans: The missing puzzle for completing Europe), kako navode organizatori, je da inspiriše i promoviše dobrosusjedske odnose i saradnju.

Među najavljenim učesnicima su šefovi država ili vlada, političari i diplomate iz regiona, drugih evropskih i vanevropskih zemalja, predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija - UN, EU, NATO, Savjeta Evrope, OEBS-a, Savjeta za regionalnu saradnju.

Najavljeno je i očekuje se učešće premijerke Srbije Ane Brnabić.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici foruma, među zvaničnicima koji su potvrdili učešće su specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, zamjenik pomoćnika sekretara SAD i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u Stejt departmentu Filip Riker.

Takođe, očekuje se prisustvo i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, premijera Albanije Edija Rame, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku.

Među učesnicima su navedeni i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Očekuje se i učešće bivšeg komesara za susjedstvo i proširenje Johanesa Hana, generalne sekretarke OEBS-a Helge Šmid, generalne sekretarke Savjeta Evrope Marije Pejčinović Burić, generalnr direktorke za Evropu i Centralnu Aziju pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angeline Ajnhorst, generalne sekretarke Savjeta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu...

Domaćin foruma je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Učesnici bi trebalo da kroz diskusije i predloge daju doprinos jačanju stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i projektuju pozitivnu sliku o regionu.

Pored glavnog događaja, na Ohridu, 1. i 2. jula, koji se održava pod pokroviteljstvom premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, koji će takođe učestvovati u radu foruma, biće održan i prateći skup, koji će okupiti mlade lidere i predstavnike omladinskih organizacija iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana