Lažne šlep službe patroliraju putevima ka moru u Hrvatskoj

GS
Foto: Facebook

Na hrvatskim autoputevima, kako tvrde vlasnici firmi koje se bave vučnom službom, "operiše" na desetine ilegalnih šlep službi, prevaranata koji patroliraju dok ne uoče one koji su doživjeli neki kvar na automobilima.

Vlasnik jedne od registrovanih kompanija za ovu d‌jelatnost govori za Indeks da ovih lažnih firmi za šlep ima najviše od Like do Maslenice.

"Mi koji imamo firme imamo uredne ugovore s osiguravajućim kućama, koje nas kontaktiraju kad treba izaći na teren. Situacija je postala katastrofalna kad su se pojavili ovi prevaranti koji rade na crno ili OPG registruju za ovu d‌jelatnost. Počelo je to prošlog ljeta, nastavilo se ovog.

 

Indeks je u posjedu i radnog naloga preko koji se vidi da je vožnja od 71 km u dva smjera naplaćena 768 evra. Radi se o šlepu automobila do dvije tone, čiji prevoz ne bi trebao koštati više od 1.25 evra po kilometru, kako su provjerili na stranicama šlep-službi.

"Strance baš znaju oderati, koji su ionako preplašeni zbog nezgode u stranoj zemlji. Od Zira, tj. Macole do Gospića naplaćuju oko 300, 400 evra. Toliko bi koštao Gospić - Zagreb kod normalne šlep-službe", govori jedan od sagovornika za Indeks.

Drugi sagovornik spominje brojku od čak 60 prevaranata.

"Znam za primjer svojih prijatelja koje su uhvatili na prepad. Rekli su im da vozilo mora isti tren van s autoputa, da je to novo pravilo, da se vidi po registraciji da imaju pomoć na cesti... Oni su pristali, odveli su ih u kvaziradionicu. Račun je bio 1.700 eura, a kvačilo koje su popravili se sutradan pokvarilo. To je pljačkanje bez obrta, bez firme, bez računa", navodi on.

Po ovom pitanju, prevaranti ne d‌jeluju samo u Hrvatskoj. Mediji iz nekoliko evropskih zemalja objavili su ispovijesti vozača koji su se našli u nevolji na putevima u Sloveniji te postali žrtve prevare lažne vučne službe. Od nekih vozača je navodno traženo da plate iznose od čak 8.000 evra.

Austrijski Kleine Zeitung pisao je o vozaču iz Koruške, koji je sa suprugom sredinom maja krenuo na odmor u Hrvatsku, a koji je postao žrtva prevare lažne šlep-službe nakon što mu je na primorskoj magistrali pukla guma.

Nazvao je austrijsko udruženje vozača "ARBÖ" iz kojeg su mu rekli da će mu u pomoć priteći slovenačka partnerska firma. Do njega je stigao radnik Darsa, osigurao automobil i otišao, a pola sata kasnije došla je druga vučna služba. Austrijanac je ispričao kako je sve d‌jelovalo vrlo profesionalno i nije posumnjao da se radi o prevarantima. Tražili su da plati nešto više od 1.000 evra za prevoz i zamjenu gume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana