Lažna afera Votergejt

Agencije
Lažna afera Votergejt

Zagreb - Poslije gotovo mjesec rasprave i direktnog nadzora o aferi "Votergejt", odnosno navodnom ilegalnom praćenju pripadnika SOA, Saborski odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost je zaključio da nije bilo nezakonitosti, ali da je problem curenje informacija, prenijele su agencije.

Ovaj zaključak je naveden u izvještaju koji je predložio potpredsjednik Odbora Igor Dragovan, a koji je na sjednici Odbora usvojen većinom glasova.

Dragovan je napomenuo da su četiri službenika imala uvid u listingu telefonskih poziva, a nije zaobišao ni sumnje da je lider HDZ-a Tomislav Karamarko vidio izvještaj prije nego što je smio. Ipak, njegovo ime nije pomenuo.

- Jedan član Odbora je prije službene objave izvještaja pred članovima Odbora ostavio utisak da je vidio izvještaj - rekao je Dragovan i dodao da je Odbor podnio nalog za utvrđivanje činjenica o curenju informacija.

On je dodao da je najviše nedoumica bilo oko tri stvari o kojima se raspravljalo.

- S jedne strane je li bilo zakonitosti ili nezakonitosti u sistemu tajnog prikupljanja podataka u telekomunikacijskom saobraćaju, s druge strane ko je odgovoran za curenje informacija i treći stav koji je Odbor odgodio za jedno buduće vrijeme, o funkcionalnosti postojećeg sistema nacionalne bezbjednosti, na čemu se insistira u mom izvještaju - objasnio je predsjednik Odbora Miroslav Tuđman.

Prema izvještaju koji je izglasovan na Odboru, zaključeno je da u djelovanju policije u predmetnom slučaju nije bilo nikakve zloupotrebe ovlašćenja, ni bilo kakvog kršenja zakona.

- Ključna stvar je zaključak da nezakonitosti nije bilo, u šest zaključaka naveli smo da je objava klasifikovanih informacija u medijima nanijela štetu sprovođenju istrage koju je radila Uprava policije. Dakle, nije bilo nezakonitosti u listingu telefonskih poziva, a treba napomenuti da je to isto utvrdilo i kancelarija Savjeta za nacionalnu bezbjednost - utvrdio je Dragovan.

DORH

Miroslav Tuđman je istakao da po zakonu DORH postavlja nalog za utvrđivanje činjenica o curenju informacija i dodao da pretpostavlja da će poslije završenog posla Odbora svi oni kojima je to zakonska obaveza i zadatak u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima utvrditi kako je došlo do curenja tih informacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana