Lajen: Mjesto Sjeverne Makedonije i Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji

Tanjug
Foto: Tanjug

SKOPLjE- Mjesto Sjeverne Makedonije i Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i to je jedini put koji vodi u bolju budućnost sadašnje i buduće generacije, izjavila je danas u Skoplju predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen tokom razgovora sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Fon der Lajen i Kovačevski su razgovarali o najvažnijim pitanjima u vezi sa proširenjem Evropske unije, prenijela je makedonska Telma.

Utvrđeno je da je sada trenutak koji Sjeverna Makedonija treba da iskoristi da prihvati evropski prijedlog, što dalje podrazumijeva održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo u EU, navodi se u saopštenju Vlade Sjeverne Makedonije.

Kovačevski i Fon der Lajen su još jednom naglasili da evropski prijedlog ni na koji način ne ugrožava identitet, kulturu, istoriju i makedonski jezik, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da je u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti, deblokada procesa evropskih integracija i početak pregovora za članstvo Sjeverne Makedonije u EU veoma značajno za ukupan napredak Sjeverne Makedonije

Na Sjevernoj Makedoniji da napravi "odlučujući korak"

Fon der Lajen je na Tviteru nazvala Skoplje "pravim i pouzdanim partnerom" i ocijenila da je narod Sjeverne Makedonije pokazao posvećenost vrijednostima EU.

"Oni zaslužuju da vide kako njihova zemlja napreduje na putu ka članstvu. Sada je na Sjevernoj Makedoniji da napravi odlučujući korak naprijed", poručila je Fon der Lajen.

Poslanici makedonskog parlamenta danas će raspravljati o informaciji vlade o francuskom prijedlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Lajen će se poslanicima obratiti prije početka rasprave.

Predsjednica Evropske komisije će se tokom posete sastati i sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Francuski prijedlog, koji je podržala cijela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsjednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Sa druge strane, vodeća opoziciona VMRO-DPMNE, kao i veliki broj građana protive se tome, a već 10 dana svakodnevno se održavaju protesti protiv francuskog prijedloga pod motom "Ultimatum, ne hvala".

Novi protest zakazan je za danas 13.30 u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana