Kurti podržao što Džaka veliča Jašarija: U redu je

Tanjug
Kurti podržao što Džaka veliča Jašarija: U redu je

CIRIH- Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da smatra da je u redu kada neko iznosi političke stavove na fudbalskom terenu.

On je to rekao u intervjuu za švajcarski Blik i kao primJer naveo fudbalera Granita Džaku koji je posliuje pobjede nad reprezentacijom Srbije na Svjetskom fudbalskom prvenstvu obukao majicu sa natpisom "Jašari", prenosi Kosovo onlajn.

"Poruke protiv rasizma smatram ispravnim i važnim. Ako neko poštuje svoj identitet to je za mene u redu", rekao je Kurti.

Na pitanje koju poruku bi uputio Džaki, Džerdanu Šaćiriju i ostalim reprezentativcima Švajcarske kosovskog porijekla, rekao je da im je zahvalan što inspirišu mnoge mlade talente da igraju fudbal, a tako i na Kosovu.

Kurti je za isti list izjavio da je optimista da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da se postigne u roku od nekoliko mjeseci, kao i da prištinska strana ima volje za to.

On je kazao da se to može dogoditi samo ako postoji volja za postizanjem sporazuma i podrška Zapada, odnosno EU, NATO, SAD i Velike Britanije.

"Izrazio sam svoju spremnost da to učinim. Ali za sporazum su potrebne dvije strane. Da bi imala dugoročni mir, bezbjednost i regionalnu stabilnost, Srbija mora da se distancira od Miloševićeve prošlosti i sada od Putina", rekao je Kurti uz tvrdnju da je "Srbija sve bliža Rusiji", a da "Putin želi da podstakne sukob na Kosovu",  preneo je Reporteri.

Od početka godine Kurti je dao intervjue za više od 10 stranih medija, najviše onih sa njemačkog govornog područja, u kojima je govorio o dijalogu sa Beogradom, postizanju sporazuma, ruskom uticaju u regionu, ali je govorio negativno i o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana