Kurc: Otvoriti novo poglavlje na Balkanu

Tanjug
Kurc: Otvoriti novo poglavlje na Balkanu

Beč - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da današnja presuda MSP u Hagu pruža mogućnost za novi početak i zajedničko savladavanje istorije.

"Da bi takav projekat pomirenja mogao da uspije od velikog je značaja aktivno uključenje civilnog društva", naveo je Kurc u saopštenju povodom odbijanja tužbe Srbije i Hrvatske pred MSP-om.

Kurc je naglasio da je u mnogim razgovorima sa političarima i građanima regiona saznao da postoji velika želja da se prevaziđe teret prošlosti.

"Imam uvjerenje da će ova šansa biti odgovarajuće iskorišćena", istakao je šef austrijske diplomatije, dodajući da u prioritetne probleme između Srbije i Hrvatske spada, između ostalih, spor oko granica, kao i razrješenje sudbine nestalih lica.

Pomirenje između zemalja zapadnog Balkana već godinama je aktivno podržano od strane Austrije kroz konkretne projekte, ali i putem podrške u približavanju EU, dodao je Kurc u saopštenju.

Austrijska vlada će, kako je podsjetio, s tim u vezi 27. avgusta u Beču organizovati Samit šefova država i vlada, kao i diplomatija i ministara ekonomije Balkana, kao nastavak prošlogodišnjeg Berlinskog samita iniciranog od strane njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Pored izgradnje saobraćajne infrastrukture u regionu će na samitu u Beču biti riječi i o pojačanoj regionalnoj saradnji. Time zemlje zapadnog Balkana mogu zajedno raditi na svojoj evropskoj budućnosti", porucio je Kurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana