Kumanovo: Ubijeno 14 terorista i 8 policajaca

B92, Tanjug
Kumanovo: Ubijeno 14 terorista i 8 policajaca

Skoplje - Tokom akcije makedonske policije u Kumanovu ubijeno je 14 terorista, a stradalo je osam policajaca, potvrdio je makedonski MUP. Policijska akcija je završena.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Ivo Kotevski je rekao da je policija pronašla tijela 14 terorista u uniformama.

„MUP radi na identifikovanju poginulih terorista. Teroristička grupa je brojala više od 40 ljudi, a teroristi su planirali napade na makedonske institucije”, izjavio je Kotevski.

On je dodao da je stradalo ukupno osam pripadnika policijskih snaga.

U Kumanovskom naselju Divo, gdje je završena policijska akcija protiv terorista, u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

Poslije uviđaja treba da se što prije omogući otvaranje koridora kako bi se dozvolilo građanima da uđu u svoje domove, javili su izvestači Tanjuga sa lica mesta.

Nakon toga građanima će biti uručena humanitarna pomoć.

Inače, u Kumanovu je mirno, od podneva se ne čuju pucnji, a grupa policijaca se sa desetak putničkih automobila i jednim kamionom oko 15 časova uputila ka naselju Divo gdje su se dan ranije sukobili pripadnici oružanih terorističkih snaga i policije Makedonije.

Radi se o specijalnoj ekipi koja će obaviti uviđaj i detaljno pregledati objekte u dijelu naselja gdje su vođene zeštoke borbe.

Na obodu tog naselja na jednoj od raskrsnica Bulevara treće udarne makedonske brigade, okupljeno je oko stotinak građana albanske nacionalnosti koji tiho protestuju zbog, kako kažu, pretjerano upotrebljene policijske sile.

Tokom jučerašnjeg dana veći dio stanovnika iz naselja Divo zbog borbi bio je evakuisan.

U Kumanovu je danas, inače, primjetan manji broj policijskih snaga koji opkoljavaju naselje u kome su vođene borbe i još ne dozvoljavaju kako novinarima, tako ni građanima da uđu u taj dio grada, javio je ranije izvještač Tanjuga.

U ostalim dijelovima Kumanova građani se vraćaju normalnim aktivnostima i tokom dana sve je više onih koji šetaju ulicama i u parku u centru grada.

Situacija je, međutim i dalje prilično napeta i neki građani u velikom broju stoje na obodima ovog naselja i čekaju kako će se situacija dalje razvijati.

Pronađen je veliki arsenal oružja, a lideri oružane grupe su bili Muhamed Krasnići, poznat kao komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj, poznat kao komandant Nato, Sami Uškini, poznat kao komandant Sokoli, Bei Rizaj i Dem Šehu.

Trojica njih bili su u grupi terorista koji su se juče predali policiji.

U dvodnevnom okršaju povređeno je 37 policajaca.

Juče su od posljedica ranjavanja preminula petorica policajaca, adanas još njih trojica. Broj poginulih civila još uvijek nije poznat.

Naselje Diva ima oko 2.000 stanovnika, a oko 600 je do sada napustilo svoje domove.

S obzirom da je dio Kumanova koji je bio blokiran sada prohodan očekuje se normalizacija u narednih nekoliko sati i povratak stanovništva.

Vlada Makedonije donijela je, na vanrednoj sjednici, odluku da nedjelja i ponedjeljak, 10. i 11. maj, budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbjednosnih snaga u policijskoj akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe u Kumanovu. U subotu je tokom čitavog dana trajao sukob makedonske policije i naoružane grupe koja se suprotstavljala pucnjima iz automatskog oružja, snajpera i granatama.

Veliki broj Albanaca u koloni automobila i autobusa, svi sa kumanovskim registracijama, prelazili su juče na prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana