Krsto Žarković: Mjesto u Briselu Srbima karta za bolji život

D. O.
Krsto Žarković: Mjesto u Briselu Srbima karta za bolji život

Banjaluka - Ukoliko Srbi uspiju da dobiju poslanika u Evropskom parlamentu, to će biti jedini način da se ponovo pokrene pitanje konstitutivnosti srpskog naroda na prostoru Hrvatske.

Poručio je to predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsto Žarković povodom izbora za Evropski parlament u Hrvatskoj, koji počinju sutra i trajaće do 26. maja.

Žarković moli sve izbjegle Srbe da izađu na ove izbore i podrže  Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) na čelu sa Miloradom Pupovcem, kako bi se zajedno izborili za bolji položaj srpskog naroda.

- Podsjetiću da je 20. maja 1990. godine hrvatski Sabor donio odluku o otcjepljenju od Jugoslavije i da od tada Srbi gube status ravnopravnih građana. To je bio i dan kada je počelo njihovo protjerivanje iz Hrvatske - rekao je Žarković.

Prema njegovim riječima, samo u Republici Srpskoj ima oko 6.000 ljudi sa pravom glasa u Hrvatskoj, a u Srbiji ih je 27.000.

- Da bismo imali svog poslanika u Evropskom parlamentu potrebno je 51.000 glasova. Vjerujem da su svi shvatili ozbiljnost situacije, jer je ovo jedina ponuđena karta u posljednjih 26 godina da se izborimo za bolji status Srba i riješimo osnovna egzistencijalna pitanja - istakao je Žarković.

Prema njegovim riječima, Srbi u Hrvatskoj su od svih zanemareni.

- Doneseni su zakoni kojima su prava srpskog naroda na prostoru Hrvatske ograničena u na svim poljima. Zbog toga je to razlog i molba za što veću izlaznost, jer su nam ovo životno važni izbori. Kada bismo dobili delegata dobili bismo nadu i šansu da se i naš glas čuje - objašnjava Žarković.

Podsjeća da su najveći problemi Srba u Hrvatskoj ekonomskog statusa i priznavanje jezika i pisma.

- Često su im ugrožena osnovna ljudska prava - dodaje Žarković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana