Krstičević: Hrvatske službe prate džihadiste u BiH

index.hr
Krstičević: Hrvatske službe prate džihadiste u BiH

Zagreb - Podpredsjednik Hrvatske Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević rekao je u utorak kako je večeras održana sjednica Vijeća za domovinsku bezbjednost te rekao da bezbjednosne službe maksimalno sarađuju, osvrćući se na napad u Berlinu i pitanje bezbjednosti u Hrvatskoj.

"Imali smo sjednicu Vijeća za domovinsku bezbjednost, a prije dva dana i sjednicu Savjeta za koordinaciju bezbjedonosno-obavještajnih službi. Raspravljali smo o stanju bezbjednosti povodom nadolazećih praznika", izvijestio je za RTL Danas ministar Krstičević.


Krstičević je naglasio kako je Hrvatska u ovom trenutku nezbjedna i stabilna država, ali i dodao kako svi ovi događaji govore kako treba raditi na svim strateškim dokumentima na čemu Vlada i radi - Strategiji nacionalne bezbjednosti i nadogradnji postojećeg sistema bezbjednosti.

Prijetnje prelaze s države na državu

Na pitanje je li Hrvatska operativno uključena u razmjenu bezbjednosnih informacija, Krstičević je odgovorio kako hrvatske bezbjednsne i policijske službe maksimalno sarađuju.

"Radimo na uvezivanju svih institucija koje se bave bezbjednosti. Važna je saradnja i sa susjednim državama, s NATO državama, i državama EU. Jer kao što vidimo, prijetnje prelaze s teritorija na teritorij, s države na državu. Zato nam je bitno zajedničko djelovanje, sinergija. Na taj način možemo smanjiti ranjivost društva", naveo je Krstičević.

Zamoljen za komentar informacije o velikom broju povratnika boraca s Bliskog istoka u BiH rekao je da kako tih boraca ima i vraćaju se u BiH.

"Naše službe to aktivno prate, a i bosanskohercegovačke vlasti na tome rade. Naš zadatak je garantujemo bezbjednost ljudima u Hrvatskoj. Vjerujem da naš suistem bezbjednosti može biti i brži i bolji i spremniji", zaključio je Krstičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana