“Kroacija erlajns” otkazuje letove zbog “bolesnog” osoblja

Agencije
“Kroacija erlajns” otkazuje letove zbog “bolesnog” osoblja

Zagreb - Hrvatska aviokompanija “Kroacija erlajns” i danas otkazuje letove nakon što je 25 odsto njenog kabinskog osoblja iznenada otišlo na “bolovanje”, prenose agencije.

Otkazani su jutarnji letovi Zagreb - Beč - Zagreb, Pula - Zagreb i Sarajevo - Zagreb, a juče je više od 300 putnika ostalo prizemljeno.

“Kroacija erlajns” uputila je izvinjenje putnicima i pokušava im pomoći da stignu na svoja odredišta spajanjem i preusmjeravanjem letova i iznajmljivanjem aviona s posadom, iako to stvara velike troškove preduzeću koje je ionako u problemima, prenose hrvatski mediji.

U upravi preduzeća vjeruju da je masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na “bolovanje” reagovanje Sindikata kabinskog osoblja na uslove poslodavca u vezi sa potpisivanjem novog kolektivnog ugovora i programom restrukturisanja kompanije.

Sindikat ne pristaje na uslove koji uključuju smanjenje broja zaposlenih, ukidanje prava, slobodnih dana i godišnjih odmora tokom ljeta.

Predsjednik sindikata Suzana Artuković - Vuksan rekla je da nije riječ o štrajku i da ne zna zašto su kolege na bolovanju, ali je najavila akcije sindikata u vezi sa kolektivnim ugovorima.

Hrvatski ministar saobraćaja Siniša Hajdaš - Dončić istakao je da plan restrukturisanja “Kroacija erlajnsa” nema alternativu - mora se provesti ili će kompanija otići u stečaj.

- Ministarstvo se ne uključuje ni u jedno preduzeće, jer odgovorne osobe su direktori i upravnici. Ovo je možda i slučaj za doktora Hausa, ali to ćemo tek vidjeti - rekao je Dončić.

“Kroacija erlajns” bila je prošle godine u minusu 487 miliona kuna (oko 64 miliona evra), a u prvom tromjesečju ove godine već je skupila više od 90 miliona kuna gubitka (oko 12 miliona evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana