Krnjak: Protest pred kućom povratnika

Tanjug
Krnjak: Protest pred kućom povratnika

Krnjak - Ispred kuće srpskog povratnika u Zagorju kod Krnjaka, koju je sud stavio na prodaju, iz protesta su se okupili mještani i predstavnici srpske zajednice.

Kuću srpskog povratnika Petra Kunića, koju je sud stavio na prodaju jer vlasnik nije mogao privremenom korisniku da nadoknadi ulaganja u nju, u zakazano vrijeme nije došao da razgleda niko od kupaca, ali su se pred njom okupili mještani i predstavnici srpske zajednice na protestu zbog sudske odluke.

Županijski sud u Karlovcu odlučio je da će Kunićeva kuća 12. maja biti stavljena na prodaju pošto nije platio 1,3 miliona kuna naknade za građevinske prepravke nasljednicima Vinka Petrovića - Hrvata koji je nakon "Oluje" od države dobio na korišćenje njegovu kuću u Krnjaku.

Za zainteresovane kupce danas je bio zakazan termin za razgledanje kuće, prenosi Hina i dodaje da je sudija Josip Štrucelj potvrdio da je prodaja zakazana za ponedeljak, ali nije želio da odgovori da li je neko uplatio garanciju koja iznosi 130.000 kuna, odnosno desetinu vrednosti na koju je kuća procijenjena.

Pred kućom Kunićevih se u zakazano vrijeme okupilo sedamdesetak mještana, među kojima i zamjenik župana Karlovačke županije za srpsku nacionalnu manjinu Siniša Ljubojević, načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović, kao i nekoliko pravoslavnih sveštenika.

Kako je rekao Ljubojević, na taj način su iskazali protest zbog sudske odluke prema kojoj porodica Kunić, koja je za vrijeme akcije "Oluja" napustila tu kuću, sada mora i da ostane bez nje.

"Diskriminišući je odnos sudstva prema Srbima. Takav je odnos i u mnoštvu prekršajnih i drugih predmeta, a Srbi su isto državljani Hrvatske i ne bi smjeli biti diskriminisani", upozorio je Ljubojević.

Povratnik Kunić, koji s porodicom od 2003. godine ponovo živi u kući koju su i sagradili, ističe da je ovakav sudski epilog (da vlasnik ostaje bez kuće zato jer je u nju neko ulagao bez njegove dozvole ili dogovora) "krah sudstva i sumrak pravde".

Pokazujući fotografije, rekao je da je "nevjerovatno da je sud odredio da izvedeni radovi vrijede 1,3 miliona kuna, kad ni kuća u cjelini ne vrijedi toliko" i dodao da smatra da je sve to "etnički motivisano".

U ponedjeljak je u Krnjaku predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao da je ukupno 15 srpskih porodica u sličnoj situaciji i da Hrvati koji su besplatno godinama koristili kuće izbjeglih Srba sada od njih potražuju ukupno pet miliiona kuna za razne adaptacije.

"Sudovi sude pristrano, etnički..., na način da su privremeni korisnici Hrvati debelo zaštićeni, a Srbi vlasnici bez ikakve zaštite", poručio je tada Pupovac i naglasio da govori "trijezne glave" i da on to "neće dozvoliti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana