Krivokapić: Izjava Đukanovića ogolila inicijatora tenzija u zemlji

Srna
Krivokapić: Izjava Đukanovića ogolila inicijatora tenzija u zemlji

PODGORICA - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić istakao je da je izjava crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da ustoličenje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija treba da se održi van Cetinja, potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija.

Krivokapić je rekao da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vjekovnom sjedištu svoje mitropolije, na Cetinju.

“Država će obezbijediti sve neophodne uslove da Srpska pravoslavna crkva /SPC/, kao najdominantija vjerska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vjernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo”, naglasio je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da je najmanje je važno gdje će tog dana biti Đukanović.

“Ali, važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije, i to sve, očigledno, s ciljem da spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”, poručio je Krivokapić.

Đukanović je ocijenio da je predstojećem ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija dat “neprimjereno veliki značaj” i istakao da bi bilo “pametno taj događaj obaviti van Cetinja”.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da će ustoličenje biti obavljeno bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasjedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. Vladika Joanikije je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana