Krivična prijava protiv predsjednika Sobranja

Agencije
Krivična prijava protiv predsjednika Sobranja

Skoplje - Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ je kao najveća opoziciona stranka najavio da će podnijeti krivične prijave protiv predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog i drugih predstavnika vlasti zbog kršenja Ustava, Zakona i Poslovnika o radu Sobranja, prenijele su agencije.

Podnošenje krivičnih prijava najavljeno je i protiv onih koji su naredili primjenu brutalnih mjera prema poslanicima opozicije i novinarima, koji su juče bili izbačeni sa jednice Sobranja. 

Iz Sobranja su demantovali optužbe da su novinari izbačeni, uz tvrdnju da su bili zamoljeni da napuste salu i presele se u pres-centar, te napominjući da to nije bila odluka Veljanovskog, već skupštinskog obezbjeđenja.

Makedonski mediji objavili su snimke na kojima se vidi kako skupštinsko obezbjeđenje izbacuje novinare na silu. 

Udruženje novinara Makedonije najavilo je podnošenje predstavki svim nadležnim službama, a incident u Sobranju osudio je i Helsinški komitet za ljudska prava.

Žaljenje su izrazili i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i premijer Nikola Gruevski. 

Obezbjeđenje makedonskog parlamenta juče je, neposredno prije usvajanja budžeta za 2013. godinu u iznosu od 2,7 milijardi evra, na silu izbacilo novinare i poslanike opozicije iz skupštinske sale. 

Opozicione stranke iz makedonskog političkog korpusa, predvođene SDSM-om, usporitivile su se usvajanju budžeta, ističući da vodi ka nekontrolisanom zaduživanju Makedonije.

Opozicija napustila Sobranje

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ i njegovi partneri okupljeni u Koaliciju "Savez za budućnost" saopštili su da neće više učestvovati u radu Sobranja i da prelaze na drugačiji vid otpora i organizovanje protesta širom zemlje.

- Organizovaćemo i podržaćemo svaki oblik građanskog otpora i neposlušnosti, mitinge i blokade saobraćajnica - rekao je predsjednik SDSM-a Branko Crvenkovski. 

Crvenkovski, koji je bivši makedonski premijer i predsjednik, rekao je na konferenciji za novinare da će neke aktivnosti prethodno biti najavljene, a neke ne "iz razumljivih razloga". 

- Počinjemo od večeras sa polučasovnim blokadama ključnih saobraćajnica u svim gradovima Makedonije. Ove aktivnosti će trajati do petka uveče, a u subotu ćemo organizovati protest ispred sjedišta vladajućeg VMRO-DPMNE u Skoplju - precizirao je Crvenkovski. 

On je dodao da je to logična lokacija, imajući u vidu da je ova partija "uzurpirala državu i pretvorila je u partijsko-policijsku državu". 

Crvenkovski je rekao da neće učestvovati na lokalnim izborima u martu, kao i na prijevremenim parlamentarnim, ako ih bude, sve dok ne dobiju garancije da će izbori biti fer i demokratski. 
Na novinarsko pitanje da li očekuje da bude uhapšen, pošto ga je premijer i lider VMRO-DPMNE optužio za pokušaj državnog udara, Crvenkovski je odgovorio - "Neka izvole, znaju gdje živim, neka hapse". 

On je dodao da je puč, u stvari, izvršila vlast i to na Ustav, zakone i Poslovnik Sobranja.

- Glavni cilj svega što ćemo raditi u narednom periodu jeste vraćanje ustavnog poretka i demokratije u Makedoniji - naglasio je Crvenkovski. 

Reagovanje opozicionih stranaka u Sobranju Makedonije uslijedilo je nakon što su na jučerašnjoj sjednici budžet za 2013. godinu usvojili VMRO-DPMNE i njihov koalicioni partner iz albanskog bloka – Demokratska unija za integraciju /DUI/.

Budžet je usvojen nakon što su iz skupštinske sale udaljeni predstavnici opozicije. 

Premijer Nikola Gruevski rekao je da Crvenkovski nema podršku javnosti za najavljeni scenario.

- On živi u nekom drugom svijetu. Mislim da je u potpunosti izgubio osjećaj za realnost - dodao je Gruevski. 

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov oglasio se saopštenjem u kome navodi da je "sa ogromnim uznemirenjem pratio jučerašnje događaje ispred parlamenta". 

On smatra da niko u zemlji ne treba da manipulacijama dijeli građane. 
Ivanov je osudio to što su novinari udaljeni iz skupštinske sale prije glasanja o budžetu, te apelovao na sve političke subjekte da doprinesu evroatlantskim itegracijama zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana