Kriminalci krase izborne liste na Kosovu i Metohiji

Agencije
Kriminalci krase izborne liste na Kosovu i Metohiji

Priština - Političke stranke na Kosovu i Metohiji, prijavljene za vanredne izbore 6. oktobra, ne pridržavaju se načela da na listama nemaju poslaničke kandidate protiv kojih je pokrenut ili se vodi krivični postupak.

Prištinski mediji navode da se na stranačkim listama kandidata, predatim Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), nalaze ljudi koji su imali problema sa zakonom. Koalicija Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Socijaldemokratske partije (PSD) ima na listi Palj Ljekaja, Škumbina Demaljiaja i Ganija Drešaja, koji su optuženi po različitim optužbama.

Demokratska partija Kosova (DPK) nema na listi kandidate protiv kojih je podignuta optužnica za korupciju, ali ima osobe koje su osuđene za ratne zločine.

Demokratski savez Kosova (DSK) prvobitno je imao na listi osobu osuđenu za korupciju, ali je predsjednik stranke Isa Mustafa rekao da će oni koji imaju problema sa zakonom biti uklonjeni sa liste. Pokret “Samoopredeljenje” na listi kandidata ima Jetmira Vrenezija, trenutno pod istragom zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Što se tiče koalicije Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i Alijanse za novo Kosovo, na njihovoj listi je Endrita Šalja, osuđen za neovlašćeno posjedovanje oružja.

U postojećem kosovskom Zakonu o krivičnom postupku precizira se da se svaka osoba optužena za krivično djelo smatra nevinom dok se ne dokaže suprotno.

Centralna izborna komisija (CIK) obaviće 17. septembra žrijeb kako bi bio utvrđen redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću za vanredne izbore na Kosovu i Metohiji, koji su raspisani za 6. oktobar,  izjavio je portparol CIK-a Valmir Elezi.

Krajnji rok za podnošenje lista kandidata bio je 6. septembar. Izborna kampanja zvanično počinje 25. septembra. Za predstojeće izbore na Kosovu prijavilo se 25 političkih subjekata.

 

Medveđa

SNS je na vanrednim lokalnim izborima u Medveđi osvojio 64,79 odsto glasova, odnosno 18 od 25 mandata, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić.

On je rekao da je izlaznost u Medveđi bila rekordna, čak 67,72 odsto glasova. Prema njegovim riječima, PUPS Milana Krkobabića osvojio je 5,69 odsto glasova i jedan mandat, SRS dva mandata, Srpska desnica 6,22 odsto glasova, odnosno jedan mandat.

- Od dve albanske liste, Partija za demokratsko delovanje - Fljorim Sahiti osvojila je jedan mandat, dok je lista “Svi za Medveđu - Muharem Saljihu” osvojila dva - rekao je Glišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana