Krili da je prvorođeno dijete u 2020. romsko

Agencije
Krili da je prvorođeno dijete u 2020. romsko

ZAGREB - Nakon što je u javnost dospjelo da je županijska bolnica u Čakovcu u Hrvatskoj prikrila činjenicu da je romsko dijete prvorođeno u ovoj godini, stiglo je izvinjenje direktora bolnice koji tvrdi da je u pitanju nenamjerna greška.

Direktor bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak izjavio je da se dogodila “komunikacijska greška”, zbog koje su iz bolnice županiji dali pogrešnu informaciju o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

- Jako mi je žao, kao direktoru, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sistem jako su veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se izvini, kao što smo učinili - rekao je za hrvatske medijske kuće Novinščak.

Još je napomenuo da je razgovarao sa majkom, kojoj je to šesto dijete, i da je ona rekla da razumije da se takve stvari događaju. Roditelji su prihvatili izvinjenje.

Saborski poslanik romske nacionalne manjine u Hrvatskoj Veljko Kajtazi objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međumurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom djetetu ove godine u toj županiji.

On je prvi ustvrdio da su ignorisali romsko dijete koje je prvo rođeno, kao i da su u medijima i na službenoj “Fejsbuk” stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istog dana.
 

 

Neprijatno iznenađenje

Veljko Kajtazi je izjavio da je neprijatno iznenađen situacijom u Čakovcu.

- Pitamo se zašto je prikrivena informacija o prvorođenom romskom detetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi prijala informacija o prvorođenom romskom detetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava? - objavio je Kajtazi na “Fejsbuku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana