Kremlj: Srbija je pod pritiskom bez presedana da zauzme antiruski stav

Tanjug
Kremlj: Srbija je pod pritiskom bez presedana da zauzme antiruski stav

MOSKVA - Srbija je pod pritiskom bez presedana da se pridruži onim zemljama koji imaju antiruski stav, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Pokušaji da se Srbija privuče da stane na stranu onih koji imaju antiruski stav se stalno čine. Znamo da je Beograd pod ogromnim, nikada ranije viđenim pritiskom -  rekao je Peskov novinarima, prenio je Tass. Peskov je napomenuo da će Rusija pažljivo da prati vojne vježbe Srbije u saradnji sa državama članicama NATO-a pod nazivom "Platinasti vuk".

On je istakao da Rusija preduzima mjere da uravnoteži cjelokupnu bezbjednosnu arhitekturu na kontinentu svaki put kada NATO napreduje ka ruskoj granici.

-Kina ima impresivan potencijal za posredovanje, ali situacija u vezi sa Ukrajinom i dalje je komplikovana - ocijenio je Peskov komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da bi Kina mogla da posreduje u mirovnim pregovorima Kijeva i Moskve.

Prema njegovim riječima, situacija u vezi sa Ukrajinom je i dalje teška, tako da za sada nema izgleda za mirno rješenje.

Peskov je istakao da će biti potrebno vrijeme da se razumije primjedba ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da u budućnosti neće biti političkih, ekonomskih i istorijskih granica između Ukrajine i Poljske.

-Razgovori ruskog predsjednika Vladimira Putina sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u srijedu bili su sadržajni i završeni su daleko iza ponoći - rekao je Peskov.

Putin se sastao sa portparolom turskog predsjednika Ibrahimom Kalinom, rekao je Peskov komentarišući izvještaje da su dva zvaničnika razgovorala o saradnji u vezi sa nuklearnom elektranom Akuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana