Kraus: Negiranje Holokausta u Hrvatskoj je bez sankcija, svjedočimo kulturocidu Kopiraj

Tanjug
Kraus: Negiranje Holokausta u Hrvatskoj je bez sankcija, svjedočimo kulturocidu Kopiraj

ZAGREB - Negiranje Holokausta ostaje bez sankcija pa jevrejska zajednica svjedoči kulturocidu, poručio je predsjednik Jevrejske opštine Zagreb i koordinator Jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus na komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta na zagrebačkom groblju Mirogoj.

"Drugi put mirno promatrate kako nestajemo", rekao je Kraus juče u delu svog govora o stanju Jevreja u Hrvatskoj i istakao da godišnjicu Holokausta obeležava sve manji broj ljudi i da je u Hrvatskoj na delu uništavanje njihovih tragova ekshumiranjem jevrejskih grobnica i grobalja, što omogućava zakon nakon što vlasnici deset godina ne plaćaju grobno mjesto.

Kraus je rekao da je u poslednje vrijeme samo na groblju Mirogoj ekshumirano više od tri i po hiljade zemnih ostataka, nakon čega se menjaju obilježja na grobnicama i one gube raniji identitet.

"Svjedočimo kulturocidu i čeka se da nestanemo", upozorio je Kraus. Podsjetio je da je od nacizma, fašizma i ustaštva stradalo šest miliona Jevreja, među kojima i milion i po djece.

Na području Nezavisne Države Hrvatske pobijeno je 35,000 Jevreja, odnosno njih 80 posto. Progoni u NDH počeli su pet dana nakon proglašenja, a bilo je osnovano više od 50 logora o čemu se, kazao je Kraus, ne želi javno govoriti. U opštoj javnosti, ali i u obrazovnom sistemu po njegovim riječima prisutno je negiranje Holokausta, što ne samo da ostaje bez sankcija već se takve osobe biraju na najviše funkcije, čak i na položaj dekana.

Naglasio je da Jevreji ne odustaju od zahtjeva za kažnjavanje negiranja zločina i pozdravio strože izmjene Zakona o prekršajima koje za isticanje simbola koji podstiču na mržnju prevdiđaju kazne od 700 do 4000 evra, prenela je Hina.

Podsjetio je na potpisivanje sporazuma Hrvatskog fudbalskog saveza o uključivanju u borbu protiv diskriminacije, rasizma i antisemitizma i izrazio nadu da će taj sporazum djelovati i da će, u slučaju da publika nastavi s njegovim kršenjem, HFS prekinuti utakmicu.

Na Mirogoju su juče zapaljenje svjeće i položeni vijenci tokom komemorativne svečanosti za Dan sjećanja na žrtve Holokausta, pred skulpturom Mojsija. Pored predstavnika jevrejske zajednice vjence su položili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik sabora Željko Reiner i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, kao i četveročlana delegacija Grada Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana