Kraus: Negiranje Holokausta ostaje bez sankcija y Hrvatskoj

Srna
Foto: Tportal.hr

ZAGREB - Predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus upozorio je da u Hrvatskoj negiranje Holokausta ostaje bez sankcija te da jevrejska zajednica svjedok kulturocida.

Drugi put mirno posmatrate kako nestajemo”, rekao je Kraus, koji je koordinator Jevrejskih opština Hrvatske, na komemoraciji za žrtve Holokausta održanom na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Govoreći o stanju Jevreja u Hrvatskoj on kaže da je kulturocid i to što obilježavanju prisustvuje sve manji broj ljudi, ali i uništavanje tragova ekshumiranjem židovskih grobnica i grobalja, što omogućavaju zakoni nakon što vlasnici deset godina ne plaćaju grobno mjesto.

Prema Krausu, u posljednje vrijeme na Mirogoju je ekshumirano više od 3.500 zemnih ostataka, nakon čega se mijenjaju obilježja na grobnicama i one gube raniji identitet. “Svjedočimo smo kulturocida i čeka se da nestanemo”, upozorio je Kraus.

U javnosti, ali i u obrazovnom sistemu, prema njegovim riječima prisutno je negiranje Holokausta, što ne samo da ostaje bez sankcija već takve osobe biraju na najviše funkcije, čak i na položaj dekana.

Prema njegovim riječima, Jevreji ne odustaju od zahtjeva za kažnjavanje negiranja zločina i pozdravio strože izmjene Zakona o prekršajima koje za isticanje simbola koji potiču na mržnju previđaju kazne od 700 do 4.000 evra.

On je podsjetio na potpisivanje sporazuma Hrvatskog fudbalskog saveza o uključivanju u borbu protiv diskriminacije, rasizma i antisemitizma te izrazio nadu da će taj sporazum đelovati i da će, u slučaju da publika nastavi s njegovim kršenjem, savez prekinuti utakmicu.

On je podsjetio da je od nacizma, fašizma i ustaštva stradalo šest miliona Jevreja, među kojima i 1,5 miliona đece. Na području Nezavisne Države Hrvatske pobijeno je 35.000 Jevreja, odnosno 80 odsto njih.

Progoni u NDH počeli su pet dana nakon proglašenja, a bilo je osnivano više od 50 logora o čemu se, rekao je Kraus, ne želi javno govoriti.

Tokom komemorativne svečanosti za Jom Hašoa, odnosno Dan sjećanja na žrtve Holokausta, pred skulpturom Mojsija na groblju Mirogoj u organizaciji Jevrejske opštine Zagreb zapaljene su svijeće te položeni vijenci, prenosi Hina.

Osim predstavnika jevrejskih zajednica vijence su položili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Sabora Željko Rajner i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, kao i četvoročlana delegacija Grada Zagreba.

Vijence su položili predstavnici ambasada u Hrvatskoj, nacionalnih manjina i drugi. Potom je glavni rabin u Hrvatskoj i vrhovni rabin Crne Gore Lucian Moše Prelević održao molitvu za žrtve Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana