Kozaci pod istragom u Crnoj Gori

Agencije
Kozaci pod istragom u Crnoj Gori

Podgorica - U okviru istrage organizovanja terorističkih napada u Crnoj Gori crnogorsko pravosuđe provjerava djelovanje "Balkanske kozačke vojske".

Crnogorsko pravosuđe pokrenulo je istragu o djelovanju "Balkanske kozačke vojske", formirane početkom septembra u Kotoru, koja broji oko 50 članova, zbog provjere njihove moguće povezanosti sa osobama koje se dovode u vezu sa osujećenim terorističkim napadima u Crnoj Gori.

Na internet stranici "Centralne kozačke vojske" stoji informacija da je delegacija "Balkanske kozačke vojske" boravila u Moskvi od 11. do 16. oktobra, te da su bili gosti nedavno smijenjenog direktora ruskog Instituta za strateška istraživanja Leonida Rešetnjikova. Glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i RS Vojislav Vidaković kategorično je odbacio bilo kakvu povezanost sa osumnjičenima za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Istovremeno, podgorički mediji su prenijeli, pozivajući se na izvor blizak istrazi, da je bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić odlučio da sarađuje sa tužilaštvom.

To je, međutim, demantovao Dikićev advokat Milan Petrović, koji tvrdi da nikakvog dogovora o priznanju krivice nije bilo. Mediji su prenijeli da će narednih dana Dikić staviti potpis na priznanje krivice, čime će potvrditi da je sa Aleksandrom Sinđelićem organizator kriminalne grupe koja je trebalo da počini više terorističkih napada u izbornoj noći u Crnoj Gori.

Dikić je, pritisnut teretom brojnih dokaza, prošle sedmice tražio da razgovara sa tužiocem i saopštio mu sve što zna, te potvrdio detalje iz istrage. U prvobitnim iskazima Dikić je kategorično negirao krivicu, kao da je bio uvjeren da će se teško doći do dokaza, jer mnogi iz šire ekipe nisu znali detalje akcije. Međutim, zahvaljujući saradnji crnogorskih istražitelja sa kolegama iz Srbije na svjetlo dana su isplivali novi materijalni dokazi.

Obrt u Dikićevom iskazu dogodio se nakon dolaska njegovog "saborca" Aleksandra Sinđelića u Crnu Goru. Sinđelić se, za razliku od Dikića, ranije odlučio da sarađuje sa tužilaštvom i predočio im veze sa ruskim nacionalistima.

Kotor

"Balkanska kozačka vojska" formirana je 11. septembra u Kotoru, a za kozačkog pukovnika i atamana Crne Gore izabran je Slobodan Pejović. Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti u cijelom regionu, a glavno pitanje bilo je što je razlog za formiranje kozačke vojske u Crnoj Gori mjesec pred parlamentarne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana