Kotoranin među najtraženijim bjeguncima u Evropi

Agencije
Kotoranin među najtraženijim bjeguncima u Evropi

Podgorica - Kotoranin Željko Bojanić (49), koji je godinama omogućavao dolazak najvećih svjetskih kruzera u Crnu Goru, jedan je od najtraženijih bjegunaca u Evropi.

Prije bjekstva Bojanić se bavio i ugostiteljstvom u svom rodnom gradu. Evropska policija ga potražuje zbog umiješanosti u međunarodni šverc kokaina.

Slovenija je raspisala potjernicu za Bojanićem nakon što su prikupili podatke da je, od septembra 2014. do juna 2015. godine, učestvovao u rasturanju kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Uz Bojanića na sajtu "eumostnjanted.eu" Evropske policijske kancelarije - Evropol su objavljene potjernice još za četrdesetak bjegunaca.

Prvi na listi najtraženijih bio je Salah Abdeslam, koji je tražen zbog terorističkih napada u Parizu 13. novembra prošle godine. Salah je uhapšen prije nekoliko dana.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Bojanić je vlasnik firme "Balun", koja je od 2006. godine ovlašćeni MSC agent.

U Centralnom registru privrednih subjekata može se vidjeti da je tu kompaniju Bojanić osnovao 11. jula 2002. godine. U aprilu 2007. godine kao suosnivač upisan je i Bojanićev prijatelj Dragan Dudić Fric, koji je ubijen u maju 2010. godine u kafiću "Moka" u kotorskom Starom gradu.

Fric je bio blizak prijatelj i saradnik osuđenog narko-bosa Darka Šarića. U njega je pucao Ivan Vračar iz Nikšića. Tada je ranjen i Bojanić.

Posredstvom firme "Balun" u novembru 2012. godine u Kotor je došao i megakruzer "MSC Divina" vrijedan 550 miliona dolara - najveći brod koji je do tada uplovio u Crnu Goru.

Taj megakruzer doplovio je sa oko 3,5 hiljada putnika.

Prvi brod "MSC Opera" uplovio je 2006. godine. Prema izvještajima švedskih medija u decembru 2011. godine sa brodom "MSC Opera" u tu zemlju pristigao je kokain vrijedan oko 21 milion dolara. Švedski mediji su crnogorske narko-klanove povezivali sa tim kokainom.

Firme

Željko Bojanić na svoje ime posjeduje stambeno-poslovnu zgradu u Starom gradu u Kotoru i livadu od hiljadu kvadrata u Dobroti. Prema podacima uprave za nekretnine, ta imovina je stečena takođe kupovinom.

Prema CRPS podacima, on je vlasnik i kotorske firme "Calisto". Tu firmu je 2002. godine osnovao sa Smiljanom Samardžićem, kumom Dragana Dudića Frica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana