Kordunaš Mile Romčević ne zaboravlja rodnu grudu: Prikuplja pare za obnovu crkve u Otišiću

Srna
Kordunaš Mile Romčević ne zaboravlja rodnu grudu: Prikuplja pare za obnovu crkve u Otišiću

VRLIKA - Mile Romčević (28) sa Korduna, koji je preživio granatiranje izbjegličke kolone u Žirovcu na Baniji, nije zaboravio zavičaj, već se uključio u obnovu hrama Svetog arhangela Mihaila iz 1784. godine u srpskom selu Otišić u Dalmaciji. Iako živi u Srbiji bori se za rodnu grudu.

- Cilj je da ne zaboravimo ko smo i odakle smo. Želimo da oživimo sve što je zaboravljeno, a ne bi smjelo biti, rekao je Romčević, koji je pokrenuo humanitarnu akciju u kojoj se kupovinom majica sa natpisom “Otišić” učestvuje u obnovi hrama i parohijskog doma u tom selu.

Istakao da je veliko interesovanje za majice sa natpisom “Otišić” i da se javljaju ljudi iz cijelog svijeta, što govori kolika je želja da se obnovi hram Svetog arhangela Mihaila u tom selu.

Romčević je napomenuo da je do sada učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama od kojih je jedna i obnova hrama u Petrinji, a bavi se i narodnim stvaralaštvom, pisanjem rodoljubivih pjesama i čuvanjem tradicije. Ispričao je i da je preživio granatiranje izbjegličke kolone u Žirovcu na Baniji, tako što ga je majka sakrila i umotala u koprive.

- U trenutku naleta aviona majka me je zamotala u koprive da me ne vide i ne pucaju po meni. Zahvaljujući tome majka je za mene najveći junak - rekao je Romčević.

Otišić je smješten između Vrlike i Sinja, podno planine Svilaje na jugoistoku i akumulacionog jezera Peruča na sjeveroistoku. Zauzimajući prostor površine od 51 kvadratnog kilometra, sa 13 zaselaka i 1.200 stanovnika prije rata, bilo je najveće selo sinjske opštine. Njegovim obodom proteže se magistralni put Knin - Vrlika - Sinj - Split.

Selo je nekada imalo crkvu, groblje, kapelu u groblju, školu, nekoliko prodavnica (zadruga) i gostionicu. Danas u ovom srpskom selu živi svega nekoliko desetina žitelja.

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve i parohija Vrlička pozivala je sve ljude dobre volje da pomognu započetu obnovu hrama Svetog arhangela Mihaila u srpskom selu Otišić u Dalmaciji.

Svi oni koji mogu i žele da pomognu obnovu parohijskog doma i nastavak radova na ovom hramu, mogu da uplate sredstva na devizni račun sa naznakom “za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću”.

Vlasnik računa je SPC u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SWIFT: ESBCHR22.

Liturgija u Petrinji

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u subotu će u Petrinji, u crkvi Svetog Spiridona Čudotvorca prisustvovati liturgiji, prvoj nakon 30 godina. Ovaj pravoslavni hram je više puta uništavan tokom 20. vijeka,  a posljednji put 1991. godine. To je centralno mjesto molitve pravoslavnih vjernika petrinjskog kraja.

Crkva je obnovljena zahvaljujući donacijama Pokrajinske vlade Vojvodine, kao i vjernika i to uprkos zemljotresu i svim drugim nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u 2020/2021. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana