Kordon policije između dva badnjaka na Cetinju; na 100 metara naloženi

Agencije
Kordon policije između dva badnjaka na Cetinju; na 100 metara naloženi

Cetinje - Na Cetinju su i ove godine, uz pojačane bezbjednosne mjere, nalagani badnjaci Mitropolije crnogorsko-primorske i nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

Predstavnici Mitropolije su badnjak nalagali ispred Cetinjskog manastira u prisustvu velikog broja građana i vernika, među kojima su bili ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i biznismen Miodrag Daka Davidović.

Jake policijske snage postavljene su između dvije grupe vjernika.

Ceremonije nalaganja badnjaka protekle su mirno, uz pojačano prisustvo policije i u atmosferi tenzija podignutoj donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolijia crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) odvojeno su u 15 sati, na udaljenosti od stotinak metara, naložile badnjake.

Ispred Cetinjskog manastira, gdje je badnjak palila SPC, bilo je prisutno 800 ljudi, dok je ispred Dvora kralja Nikole bilo 600 pristalica CPC, rečeno je Beti u policiji.

“Neka zakon bude temelj pravih vjerskih sloboda, pravde i istine za se vjernike i sve građane Crne Gore. Neka bude crnogorski oganj i svetinja u kojoj će svi naći zadovoljenje elementarnih ljudskih prava na dostojanstven i civillizovan način”, rekao je Mihajlo.

Među okupljenima ispred dvora bili su prisutni predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, a pevale su se nacionalne pjesme i vijorile se crnogorske zastave; nastupio je i folklorni ansambl u crnogorskoj nošnji.

Ispred Cetinjskog manastira okupljenim pristalicama SPC na poziv mitropolita Amfilohija obratio se vladika Metodije, koga je prema tvrdnjama mitropolije SPC crnogorska policija pretukla u noći između 27. i 28. decembra, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“On je došao iz bolnice, sa VMA, bio je desetak dana tamo, dobio je malo batina zajedno s drugima na Đurđevića Tari. On je episkop dioklijski, i to pokazuje da ova crkva postoji od vremena cara Konstantina, a ne od juče”, istakao je mitropolit.

Episkop Metodije je, čestitajući okupljenima Badnji dan, rekao da je “narod možda jedini u ovom trenutku na cijelom svijetu koji je prepoznao, i čak nesvijesno, izašao na ulice za svoju egzistenciju, ne samo biološku i fizičku, već i duhovnu, da zna šta je smisao života”.

“Progovorili su naši preci, okupili su nas ćivot Svetog Vasilija i Svetoga Petra Cetinjskog, izveli su taj divni narod na ulice, desetinama hiljada. Zbog toga sam radostan, jer sam vidio najveće čudo u svom životu koje se desilo u našoj zemlji; možda u ovom trenutku jedino u cijelome svijetu. To je ono što treba da očuvamo i održimo da bi se Hristos rodio u srcima našim”, poručio je on.

Ispred Cetinjskog manastira uz pristalice SPC bili su ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, čelnici opozicionog Demokratskog fronta i demokrata. Taj skup protekao je bez državnih i stranačkih obilježja. Večeras u 18 časova mitropolit Amfilohije ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici prisustvuje nalaganju badnjaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana