Korčula i Pelješac: Bitka sa vatrenom stihijom

Agencije
Korčula i Pelješac: Bitka sa vatrenom stihijom

Dva požara na Pelješcu i jedan na Korčuli gasi 300 vatrogasaca uz pomoć vojske i vazduhoplovnih snaga. Požari nisu lokalizovani, a problem stvara vjetar koji mijenja smjer.

Ostrvo Korčula i poluostrvo Pelješac i dalje su u plamenu. Na stotine vatrogasaca uz pomoć vojske cijelu noć na srijedu su se borili s vatrenom stihijom koja je uništila vinograde i maslinike te gospodarske objekte. Dva požara na Pelješcu i jedan na Korčuli i dalje nisu pod kontrolom.

Portparol dubrovačko-neretvanskog Štaba za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović kazao je kako je zbog vatre koja je u mjestu Ponikve na Pelješcu ipak prešla na drugu stranu kolovoza, a zatovrena je magistrala preko samog poluostrva. Kuće nisu u opasnosti. Vatra se širi u smjeru mjesta Popratno, Janjina i Kuna pelješka.

Još uvijek su aktivna i dva požara koja od ponedjeljka bukte kod mjesta Pijavičino. Vatrogasci se po potrebi prebacuju s jednog požarišta na drugo. U gašenju učestvuju  sve vatrogasne jedinice Dubrovačko-neretvanske županije, ali i državne interventne snage iz cijele Dalmacije te Karlovca.

Komadant JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić kazao je kako je na Pelješcu izgorjelo više od 800 hektara površine.

- Pomalo napredujemo, ali problem nam radi vjetar. Razvukli su nam se požari na dosta frontova. Opožareno je više od 800 hektara površine. Trenutno gori u Ponikvama, poviše Janjine i prema Potomju. Kuće ni objekti nisu zasada ugroženi - rekao je Franušić, za HRT.

Probleme stvara vjetar: 'Teren je pretežak'

Požari se gase zemaljskim  i zračnim snagama, a kako javlja Županijski centar 112 Dubrovnik vjetar promjenjivog smjera zadaje probleme gasiteljima i uvelike otežava gašenje.

- Sva tri požara, onaj na Korčuli kod Smokvice, na Pelješcu,  Trstenik, Kunaj i Ponikve su aktivni i sve raspoložive ekipe su na terenu. Čeka nas još jedan težak dan i još jedna noć kako bi požar ugasili uz pomoć zračnih snaga - kazao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. Dodao je kako se radi o velikim površinama te će cijela situacija sigurno potrajati još nekoliko dana.

- Požar se trenutno ponovo širi prema istoku, prema uvali Brna, ali nema straha za kuće. Pretežak je teren, dajemo sve od sebe - rekao je zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo.

Načelnik Smokvica: Nadamo se da će danas biti pod kontrolom

Načelnik opštine  Smokvica na Korčuli Lenko Salečić je rekao je kako je oko 150 vatrogasaca proteklu noć provelo mirno jer nije bilo vjetra i vatra se nije proširila.

Dodao je kako se nada da će dolaskom kanadera u srijedu požar biti stavljen pod kontrolu.

U mjestu Pijavičino na Pelješcu otvorenog plamena srećom više nema. Vatra je u utorak uništila i dalekovode pa su mjesta Trstenik i Pijavičino i dalje bez električne energije.

Na oba požarišta do sada je izgorjelo gotovo 1000 hektara površine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana