Kontroverzna "Mama ŠČ" probudila duhove prošlosti: Pjesma o "Oluji" i stradanju Srba?

G.S.
Kontroverzna "Mama ŠČ" probudila duhove prošlosti: Pjesma o "Oluji" i stradanju Srba?

Takmičenje za pjesmu Evrovizije održaće se u maju u Liverpulu, a kompozicije koje predstavljaju države se pojavljuju na muzičkim platformama iz dana u dan. Srbija će svog predstavnika u subotu, dok je Hrvatska jednoglasno izabrala grupu Let 3 sa numerom "Mama ŠČ".

Legendarna riječka grupa Let 3 pobjedila je na "Dori" i na taj način postala predstavnik Hrvatske na ovogodišnjem takmičenju za "Pjesmu Evrovizije". Odmah poslije njihove pobjede, počeli su da se nižu brojni komentari.

Razlog oprečnih komentara i kritika publike bio je kontroverzan tekst pjesme, u kojem se pominju traktori i rat. U srpskom dijelu publike ovaj tekst je probudio bolna sjećanja na vojnu operaciju Oluju i proterivanje Srba iz Republike Srpske Krajine.

Dio fanova Evrovizije su oglašavali sa porukama da grupa Let 3 treba da bude diskvalifikovana sa ovogodišnjeg takmičenja.

U razgovoru za B92.net sa članovima organizacije fanova Evrovizije (OGAE) smo saznali kakvo je mišljenje mnogih na ovu temu i kakva je poruka ove pjesme.

"Svaki rat je već sam po sebi loša situacija, pa samim tim i poruka ne može biti neko ogledalo sreće, može biti jedino optimistična ili pesimistična. Ne vidimo ni jedno ni drugo u pjesmi, jedino je da shvatamo kao neku vrstu kritike rata. Veza sa Srbima i ratom nam nije bila ni na kraj pameti", ističu i navode da ne vjeruju da je i autorima to bilo u mislima kada su je stvarali.

"Mislimo da je potpuno vezana sa sadašnjom situacijom u Rusiji i Ukrajini, a traktor više povezujemo sa Bjelorusijom jer su jedni od najvećih proizvođaća poljoprivredne opreme", dodaju.

Kako ističu, reakcije fanova su podijeljene.

"Neki misle da je fenomenalna, neki da je odvratna. To i nije tako čudno, kad god je nešto kontroverzno uvijek imate ta dijametralno suprotna mišljenja".

O plasmanu

Iz OGAE-a ističu da ne bi bilo iznenađenje ni da se visoko kotiraju, niti da "potonu" u polufinalu.

"Evrovizija je čudna zvijer i nikad ne znate šta će da upali na sceni u datom momentu. Ne bi nas iznenadilo ni jedno ni drugo - i da se visoko kotira, i da potone još u polufinalu. Ako je suditi prema sadašnjim podijeljenim mišljenjima, možda nešto između", kažu nam iz te organizacije.

"Let 3 su možda najnapadniji, onako, baš zdrmaju i naruše ritam jer su druge pjesme u konkurenciji manje-više već viđeno. To može biti ili dobro ili loše za plasman. U svakom slučaju, niko neće ostati ravnodušan kad je vidi i čuje jer njihov modus operandi je uvijek bio šokirati publiku, i vizuelno i sadržajno", zaključuju iz OGAE-a.

Pominjanje traktora

Iz stranke SDSS, koja zastupa interese srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na čelu sa predsjednikom Miloradom Pupovcem su za portal B92.net naveli da se spominjanje traktora ne odnosti direktno na vojnu operaciju "Oluja".

"Spominjanje traktora u pjesmi 'Mama ŠČ' se vjerovatno ne odnosi direktno na rat u Hrvatskoj 1990-ih, pa tako ni specifično na srpske žrtve i izbjeglištvo. Međutim, upotreba simbola traktora u kontekstu ratova je u Hrvatskoj uobičajeno sredstvo ismejavanja percipiranog ratnog neprijatelja (Srba) i njegovog stradanja, tako da ne čudi što je mnoge ljude ovdje pjesma podsjetila na način na koji se obično govori o Oluji, a kod mnogih Srba izazvala osjećaj povrijeđenosti", naveli su oni.

Nadležni iz SDSS-a zaključuju da se zalažu za slobodu mišljenja i izražavanja.

"SDSS kao stranka čvrsto stoji na pozicijama zagovaranja mira i riješavanja sukoba diplomatskim sredstvima, u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN-a. Takođe, stranka se zalaže za slobodu mišljenja izražavanja, što uključuje i u polje umjetnosti i popularne kulture, osim onog što može predstavljati govor mržnje, podsticanje na nasilje ili negiranje ratnih zločina ili zločina genocida", naveli su oni za B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana