Kontradiktornosti o padu letjelice u Zagrebu

Tanjug
Kontradiktornosti o padu letjelice u Zagrebu

ZAGREB - Nekoliko dana od pada letjelice u Zagrebu informacije koje su se pojavile u javnosti, pa i one zvanicne, su poprilično kontradiktorne, pišu hrvatski mediji i konstatuju da je ova situacija pokazala koliko je Hrvatska nezaštićena i ranjima, kao i da nema sistem protivvazdušne odbrane.

Prvog dana, podsjećaju, bila je objavjena informacija da je riječ o izviđačkom dronu, a predsjednik države Zoran Milanović je tada rekao da je to "ozbiljan incident, ali da se ne tretira kao prijetnja Hrvatskoj".

Kasnije je premijer Andrej Plenković rekao da je riječ o "ozbiljnoj prijetnji, da se tako nešto ne može tolerisati i da Hrvatska mora da zaštiti svoje nebo prije nego što dobije kupljene borbene avione tipa Rafali".

Zagrebačka N1 tv. u analizi ovog događaja konstatuje da čudi i informacija da je na dronu bila bomba i da su pronađeni fragmenti eksploziva.

O tome je, naime, govorio predstavnik MORH-a gostujući na javnoj televiziji, dok drugi iz tog resora to nisu spominjali u svojim gostovanjima.

Ministar odbrane Mario Banožić je juče potvrdio da su pronađeni fragmenti aviobombe, ali nije jasno kako je i gdje eksplodirala, koje je veličine bila, da li je bila namijenjena Zagrebu i Hrvatskoj i šta se sa njom dogodilo.

Takođe, juče se pojavila i neslužbena informacija da je dron imao eksploziv težine i do 120 kilograma, koji je eksplodirao u zemlji, nakon što je letjelica pala na Jarun u blizini studentskog doma.

Drugi stručnjaci su, međutim, prenosi N1, sumnjičavi prema tome i na neki način, kako navode, ismijavaju tu teoriju.

Ti stručnjaci kažu da je došlo do eksplozije, krater bi bio mnogo veći i od letjelice bi ostali samo komadići.

Ova situacija, konstatuje ovaj mediji, pokazala je koliko je Hrvatska ranjiva i nezaštićena, kao i da nema sistem protivvazdušne odbrane.

Jasno je, kažu, da je Hrvatska u jednoj izrazito nezavidnoj situaciji, a Plenković je rekao da će od SAD-a tražiti protivraketni sistem Patriot.

Pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, penzionisani general Ivan Selak kaže, pak, da je gotovo siguran da u ostacicima letjelice nisu pronađei fragmenti aviobombe, jer, kako ističe, da je bombe bilo "danas ne bi bilo pola krila studentskog doma" koji se nalazi u blizi njenog pada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana