Konjević i Krivokapić: Spomen ploča u skladu sa propisima

Tanjug
Foto: Vlada Crne Gore

PODGORICA - Nakon što je crnogorska državna inspikcija naložila uklanjanje spomen-ploče u nekadašnjem logoru Morinj, jer je, kako je utvrđeno, postavljena bez potrebne dokumentacije, ministri odbrane i spoljnih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić tvrde da je ona postavljena u skladu sa propisima.

U nekadašnjem Sabirnom centru Morinj, kako su naveli, od oktobra 1991. do avgusta 1992. godine, bilo je zatvoreno i zlostavljano više stotina državljanja Hrvatske.

"Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova su u vojnom objektu u Morinju postavili spomen-ploču u skladu sa propisima kojima se uređuju oblasti vojske i odbrane, motivisani ostvarivanjem obaveza iz evropskih integracija, a u skladu sa NATO savezništvom zasnovanom na zajedničkoj odbrani vrijednosti koje su pod udarom agresivnih regionalnih politika", saopštili su Konjević i Krivokapić.

Oni su to naveli u odgovoru Centru za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Akciji za ljudska prava (HRA) i Centru za građansko obrazovanje (CGO), koji su tražili da se javnost obavjesti o pravnom osnovu za postavljanje spomen-obilježja u Morinju.

"Postavljanjem spomen-ploče na mjestu na kojem se u vrijeme napada na Dubrovnik nalazio logor u Morinju, a koji sada predstavlja vojni objekat koji koristi Ministarstvo odbrane Crne Gore, naša država pokazuje da osjeća žaljenje i njeguje kulturu sjećanja za zločine koji su se desili na njenoj teritoriji u svrhu ruženja imena i duha Crne Gore", naveli su.

Dodali su da je postavljanje spomen-ploče važan čin izgradnje dobrosusjedskih odnosa na prostorima bivše Jugoslavije.

"Time istovremeno ispunjavamo temeljnu obavezu iz poglavlja EU integracija i NATO savezništva", kazali su Konjević i Krivokapić.

Dodali su da su crnogorski sudovi donijeli pravosnažne presude protiv četiri lica za krivično delo ratnog zločina prema ratnim zarobljenicima u Morinju.

"Po tom osnovu su i isplaćena materijalna sredstva žrtvama. Crna Gora je u svom Ustavu priznala supermaciju međunarodnog prava u oblasti ratnih zločina - odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), pa samim tim i obeležavnju tih događaja. Haški sud kroz kvalifikaciju ''udruženog zločinačkog poduhvata'' u brojnim presudama za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine jasno je kvalifikovao politički projekat velikosrpstva kao ideološku osnovu ratova na prostoru bivše Jugoslavije", piše u odgovoru dva ministra, prenijeli su podgorički mediji.

Pišu i da spomen-ploča nije postavljena na javnoj površini, već na ograđenom - zaštićenom prostoru kojem nije dozvoljen slobodan pristup i kojim materijalnim resursom upravlja Ministarstvo odbrane, zbog čega se isti koristi bez prethodno pribavljene saglasnosti lokalne samouprave.

Ploča je postavljena 10. oktobra u prisustvu hrvatskih ministara spoljnih poslova i branitelja, Gordan Grlić Radmana i Tomislava Medveda.

Državna inspekcija je naložila 17. oktobra da ploča bude uklonjena u roku od tri dana.

Premijer vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji je ranije podneo zahtev parlamentu za smenu Konjevića i Krivokapića, zbog nepoštovanja vladinih odluka, rekao je juče da dvojica ministra postavljanjem spomen ploče bez neophodne dokumentacije zapravo napravili diplomatski skandal i krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana