Konačna presuda Gotovini 16. novembra

Agencije
Konačna presuda Gotovini 16. novembra

Hag - Konačna presuda hrvatskom generalu Anti Gotovini, prvostepeno osuđenom na 24 godine zatvora zbog progona Srba nakon akcije Oluja, biće izrečena 16. novembra u Hagu, prenose agencije.

Istom presudom, prvostepeno vijeće Tribunala osudilo je 15. aprila 2011. policijskog generala Mladena Markača na 18 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima tokom i poslije operacije “Oluja” u avgustu 1995.

Prema presudi, general Gotovina (55), koji je zapovijedao “Olujom”, i Markač (55), kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo protjerivanje sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglašeni su krivima za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana djela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini, od početka avgusta do kraja septembra 1995.

Drugooptuženog generala Ivana Čermaka, Tribunal je oslobodio krivice.

General Gotovina je, po presudi, naredio nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini.

Takođe, Gotovina nije učinio ništa da spriječi i kazni zločine svojih podređenih nad srpskim stanovništvom.

I Gotovina i Markač na prvostepenu presudu uložili su žalbe, tvrdeći da je sudsko vijeće pogrešno utvrdilo i interpretiralo činjenice o događajima tokom i poslije “Oluje”.

U žalbama, odbrane su tražile da Gotovina i Markač budu oslobođeni, tvrdeći da je “Oluja” bila legitimna vojna operacija za reintegrisanje Kninske krajine u sastav Hrvatske, a da je srpsko stanovništvo napustilo teritoriju u okviru evakuacije koju je organizovalo njihovo vođstvo na čelu sa Milanom Martićem.

Odbrana Gotovine žalbu je zasnovala na tvrdnji da je u prvostepenoj presudi pogrešno utvrđeno da je granatiranje Knina, Obrovca, Benkovca i Gračaca, 4. i 5. avgusta 1995., bilo nezakonito i smišljeno za progon Srba, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

U žalbenoj raspravi, održanoj u maju ove godine, Gotovinini advokati su tvrdili da je to bio zakoniti napad na vojne ciljeve i da je 95 odsto od 1.200 artiljerijskih projektila koje je Hrvatska vojska ispalila na četiri grada u Kninskoj krajini bilo usmjereno na vojne ciljeve tokom “visoko profesionalnih napada”.

General Gotovina je, na kraju žalbene rasprave, rekao da je “ponosan na rezultate” operacije “Oluja” kojom je komandovao u ljeto 1995, izražavajući, istovremeno, žaljenje zbog žrtava koje su pale poslije te akcije, a za koje, kako je sugerisao, nije odgovoran.

Tužioci su tražili da Apelaciono vijeće Tribunala odbaci žalbe Gotovine i Markača i potvrdi prvostepene presude.

Trojici generala hrvatske vojske u penziji, Tribunal je sudio od 11. marta 2008.

Izvođenje dokaza na suđenju okončano je 11. juna 2010. godine. Završne riječi strane su održale krajem avgusta i početkom septembra 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana