Kompanija “Kroacija erlajnz” zbog štrajka izgubila 400.000 evra

Agencije
Kompanija “Kroacija erlajnz” zbog štrajka izgubila 400.000 evra

Zagreb - Sindikati pilota i stjuardesa “Kroacija erlajnsa” štrajkuju četvrti dan, a kompanija je do sada izgubila više od tri miliona kuna (396 hiljada evra), prenose agencije.

Uprava hrvatskog avioprevoznika juče nije prihvatila uslove štrajkača koji zahtijevaju da, dok ne budu završeni pregovori, ostanu sva prava iz prošlogodišnjeg Kolektivnog ugovora.

Sindikati traže i da budu povučeni otkazi za 42 stjuardese i stjuarda koji su bili na bolovanju, prenose hrvatski mediji.

Uprava “Kroacija erlajnza” saopštila je da je ponudila maksimalne ustupke kad je riječ o materijalnim i nematerijalnim pravima. Uprava smatra da je neracionalan zahtjev sindikata za primjenu svih prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao 31. marta.

Ako dogovor bude postignut i sindikati prekinu štrajk, uprava navodi da je spremna da odustane od najavljenih otkaza za 42 radnika, a uzdržaće se i od preispitivanja zakonitosti “industrijske akcije koja je u toku”.

Pilotima i stjuardesama juče su podršku dale mašinovođe, koje su na dva sata zaustavile putničke i teretne vozove, dok najavljivane podrške kontrolora vazdušnog saobraćaja u Zagrebu i Splitu, ipak, nije bilo.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović pozvao je na razumno rješenje spora i međusobno povjerenje, a ministar finansija Slavko Linić upozorio da će kompanija “Kroacija erlajns”, ako želi da opstane, uskoro morati da posluje prema tržišnim pravilima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana