Komisija UN: Propala misija Unmika

Agencije
Komisija UN: Propala misija Unmika

Priština - Unmik nije uspio da riješi slučajeve ubistava i otmica, zaključila Savjetodavna komisija UN za ljudska prava i najavila preispitivanje 250 pritužbi na rad misije.

Ova komisija je, na osnovu dvije žalbe na rad misije UN na Kosovu, preporučila je Unmiku da se izvini za moralnu i materijalnu štetu i pokrene različite programe odštete porodicama žrtava rata.

Savjetodavna komisija pri misiji UN na Kosovu uputila je danas preporuku Unmiku da prizna odgovornost za propuste u istrazi kidnapovanja i ubistva kosovskog Srbina M.A. u junu 1999. godine.

Komisija je, postupajući po žalbi Srbina iz sela Matičane kod Prištine, čiji je otac kidnapovan i ubijen poslije dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, ocijenila da bi Unmik trebalo da isplati odgovarajuću naknadu štete i zatraži nastavak istrage.

Policija Unmkik nije sprovela istražne mjere pošto je M. A. nestao iz porodične kuće, a potom i ubijen, saopštila je Komisija.

Uizvještaju, koji je donijet 6. decembra prošle godine, a objavljen 1. marta, ističe se sličan zaključak, ali u slučaju jedne Albanke sa Kosova, čijeg su muža i sina oteli pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u Prizrenu u julu 1999. godine. U njenoj pritužbi je takođe navedeno da Unmik nije sproveo odgovarajuću istragu sve dok Komisija nije prihvatila njenu žalbu. To je bio prvi zaključak ovog tijela takve vrste.

Posmrtne ostatke Ah. C. i An. C. pronašli su u masovnoj grobnici istražitelji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 2000. godine. Porodici su predati 2003, nakon identifikacije, a Unmik, u međuvremenu, nije pokrenuo istragu.

Komisija je utvrdila da, uprkos čestim promenama osoblja, treba preispitati svaki slučaj i utvrditi da li je Unmik preduzeo odgovarajuće korake kako bi rasvijetlio sudbine nestalih osoba i priveo počinioce pred lice pravde.

Takođe, Unmiku je preporučeno da od UN-a zatraži finansijsku i administrativnu pomoć kako bi zadovoljio standarde zasnovane na ljudskim pravima.

Od uspostavljanja prinudne uprave u Prištini podnijeto je oko 250 sličnih pritužbi, a u komisiji UN-a najavljuju nove odluke.

Savjetodavna komisija za ljudska prava ispituje pritužbe o navodnim slučajevima kršenja ljudskih prava koja se mogu pripisati privremenoj upravi UN na Kosovu (Unmik) i daje preporuku specijalnom izaslaniku UN-a. Komisiju čine tri člana, koja svakog mjeseca u Prištini razmatraju žalbe protiv Unmika.

Pritužbu ovom savjetodavnom tijelu mogli su da do 31. marta 2010. godine podnesu građani Kosova, koji smatraju da je Unmik prekršio njihova prava. Ukoliko je žalba osnovana, predaje se preporuka šefu misije UN-a, koji mora javno da se izjasni kako će postupiti u datom slučaju, navedeno je na sajtu Unmika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana