Kolinda: Pošta saradnicima nacista

Agencije foto: jutarnji.hr
Kolinda: Pošta saradnicima nacista

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala je počast hrvatskim kolaboracionistima nacista i civilima koje su ubili partizani u Austriji i Sloveniji.

Agencija AFP objavila je da je Kolinda zapalila svijeće i položila vijence u Blajburgu u južnoj Austriji i u Macelju i Teznu u Sloveniji kako bi “odala počast žrtvama ubijenima u tragičnim događajima maja 1945. godine”, prenio je index.hr dio izjave s Pantovčaka.

“Kraj Drugoga svjetskoga rata i pobjeda protiv nacizma, kojoj su Hrvati dali veliki doprinos, označili su jedno od najtragičnijih poglavlja hrvatske istorije”, prokomentarisala je Kolinda ubistva u Austriji i Sloveniji, dodajući kako je “zločin zločin” te “kako ne može biti opravdan nijednom ideologijom”.

Komemoracija sporna zbog Hrvata koji nose nacističko obilježje

Kako su se komunistički partizani Josipa Broza Tita približavali Zagrebu u maju 1945. godine, hrvatska pronacistička ustaška vlast, koja je pogubila stotine hiljada Srba, Jevreja, Rumuna i hrvatskih antifašista, sklonila se u Austriju u strahu od odmazde.

Ustaše su u društvu civila i slovenskih i srpskih kolaboracionista pokušali pobjeći i predati se britanskim snagama.

Britanci su odbili njihovu predaju, a eksponenti ustaške vlasti uhvaćeni su i pogubljeni od strane partizana u pograničnom području između Austrije i Slovenije.

Broj ubijenih u Blajburgu stvar je rasprava, a procjene se kreću od nekoliko desetina pa sve do nekoliko desetina hiljada ljudi.

Komemoracija žrtava blajburškog masakra koja se održava svake godine u maju ostaje kontraverzna zbog nacističke ikonografije koju nose grupe Hrvata koji se pojavljuju na tom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana