Kolinda poklanja novac siromašnima

Jutarnji.hr
Kolinda poklanja novac siromašnima

Zagreb - Prema odluci o Uredu predsjednice koju je prvog dana mandata donijela predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović proizlazi da će nova predsjednica novčano pomagati građanima koji se nađu u teškim socijalnim okolnostima.

Naime, prema ovoj odluci Služba za odnose s građanima obavlja stručne i adiministrativne poslove u vezi s predstavkama i pritužbama građana, obavlja poslove dodjele jednokratnih novčanih pomoći porodicama, odnosno pojedincima ugroženog socijalnog statusa.

Ove godine za takvu vrstu pomoći Kolinda Grabar Kitarović na raspolaganju ima 400 hiljada kuna jer je upravo taj iznos rezervisan u proračunu Ureda predsjednika.

Na koji će način predsjednica Grabar Kitarović dodjeljivati taj novac, odnosno prema kojim kriterijima i koliki će biti iznosi pomoći, te hoće li možda od Vlade tražiti da joj se poveća budžet za spomenute namjene, u njenom uredu nisu nam znali reći.

"Dodjeljivati će se novčane pomoći. Pretpostavke za to su stvorene ovom odlukom o Kancelariji", rekao nam je portparol predsjednice Luka Đurić.

Neki od saradnika nove predsjednice otkrili su nam, međutim, kako, osim iznosa koji je u budžetu Kancelarije rezervisan za pomoć građanima, računaju da će moći izdvojiti i više novca s obzirm na to da planiraju uštede na drugim stavkama, piše Jutarnji list.

Iako je prvi put u odluci Ureda jasno propisano da i građani mogu dobiti pomoć predsjednice, i bivši predsjednici imali su takve mogućnosti.

U Josipovićevu mandatu je stavka za "ostale nadoknade građanima i domaćinstvima iz budžeta" godišnje iznosila od 400.000 - 450.000 kuna, a u Mesićevu 20 hiljada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana