Kolinda Grabar-Kitarović tokom mandata udvostručila ušteđevinu

Agencije
Kolinda Grabar-Kitarović tokom mandata udvostručila ušteđevinu

ZAGREB - Aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug Jakov uvećali su svoje bogatstvo tokom njenog petogodišnjeg mandata, piše hrvatski portal “Index”.

Kako je navedeno, kraj mandata njena porodica dočekala je znatno bogatija - kredit za stan od 105 kvadrata u Zagrebu je otplaćen, a suprug Jakov, do 2015. godine nezaposlen, uspio je da nađe čak dva dobro plaćena posla i prikupi solidnu ušteđevinu.

Ni Kolinda nije loše prošla, što se tiče plate. U odnosu na početak mandata, kada joj je plata iznosila 3.000 evra, danas je 3.270 evra. Hrvatski portal analizirao je imovinu predsjednice od prethodne predizborne kampanje 2014. godine, kada je zvanično u njenoj imovinskoj karti navedeno da su u vlasništvu njene porodice dva stana u Zagrebu i dva automobila.

Porodična ušteđevina tada je iznosila oko 170.000 evra, a navedeno je i da porodica ima u nasljedstvu osminu stare neuseljive kuće u Lošinju i dvanaestinu male poljoprivredne parcele na ostrvu Cresu, čiju je vrijednost opisala kao simboličnu. Stan u Zagrebu od 105 metara kvadratnih procijenila je na oko 200.000 evra, a taj stan je otplaćivan iz kredita u visini 157.000 evra, podignutog 2007. godine.

Četiri mjeseca kasnije, kada je postala predsjednica, prijavila je zvaničnu imovinsku kartu, ali je tada na njoj bilo 35.000 evra ušteđevine manje, a u zvaničnoj prijavi navedeno je da je dio kredita za stan otplatila prodajom dvije manje nekretnine i da joj je ostalo još skoro 25.000 evra da otplati.

Gotovo pet godina kasnije, 2019, slika je potpuno drugačija - porodična štednja porodice sada iznosi 108.132 evra, a tu je još štednja na ime Kolinde Grabar-Kitarović, koja iznosi 115.000 evra, 675 dolara i 1.176 franaka, a kredit je u potpunosti otplaćen.

Poslovni uzlet Jakova Kitarovića, inače inženjera po struci, počeo je nakon što se njegova supruga uselila u Pantovčak. Jakov je od 1998. do 2008. godine radio na riječkom Pomorskom fakultetu, gdje se i usavršavao nakon studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

On se zaposlio u decembru 2015. godine, devet mjeseci nakon što je Kolinda preuzela funkciju predsjednice Hrvatske u firmi “Reversing Labs” d.o.o. iz Zagreba, koja izrađuje kompjuterske softvere.

Plata koju je prijavio bila je 1.800 evra, ali kako navodi “Indedž”, niko u firmi nije znao da objasni šta radi Jakov Kitarović.

Šest mjeseci kasnije prešao je u splitsku firmu “AD Plastik”, koja je proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju, za 2.200 evra mjesečno, iako ni u toj kompaniji niko nije mogao da odgovori na pitanje šta radi.

Sada je zaposlen u švajcarskoj firmi “Sentinel holding AG”.
 

 

Zadužen za djecu

Jakov Kitarović u švajcarskoj firmi “Sentinel holding AG”, čiji su vlasnici Hrvati, zarađuje 24.000 evra godišnje po ugovoru o djelu.

U 2019. godini prijavio je i sopstvenu ušteđevinu od 23.000 evra.

Uz dva posla i bogat društveni život, Jakov je taj koji je zadužen za čuvanje njihovo dvoje djece pa “Index” stavlja pitanje kada i kako sve to stigne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana