Koliko su akcije Prištine zaista "samostalna djela"?

GS
Koliko su akcije Prištine zaista "samostalna djela"?

BEOGRAD - Uprkos nastojanjima međunarodne zajednice da prikaže da napad Prištine na srpske institucije nije bio koordiniran s njima, opušteno ponašanje i izjave zvaničnika Prištine, koja nastavlja niz akcija progona srpskog stanovništva na terenu, pokazuju da se sinhronizovano ali prećutno radi na istom cilju.

Istovremeno, svrha stvaranja privida da Zapad ima "kriznu strategiju" za rješavanje ovakvih incidentnih situacija je i najava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da odlazi u Prištinu kako bi dogovorio novu rundu dijaloga između glavnih pregovarača u Briselu, pišu "Večernje novosti".

Bivši šef diplomatije SRJ, Vladislav Jovanović, objašnjava da ovakvim izjavama Zapad pokušava da sačuva neutralan imidž i ističe da je činjenica da zajedno s Prištinom idu u istom pravcu.

- U jeku tektonskih promjena u oživljavanju principa državnog suvereniteta i ukupne situacije u Evropi, neophodno je da Zapad što prije zatvori problem Kosova i Metohije, rekao je Jovanović za "Novosti".

On ističe da dijalog, kako se trenutno vodi, ide u pravcu da se očekuje da Srbija popusti pod pritiskom i odustane od Kosova i Metohije.

"Lajčak pokušava da oživi dijalog, ali to je mrtva trka, da se kupi vrijeme da se odnosi Beograda i Prištine što prije normalizuju prema njihovom tumačenju Ohridskog sporazuma. Taj dijalog je do sada bio neravnopravan, jer se od Srbije stalno traže ustupci, a od Prištine se ne traži ništa", ističe Jovanović.

S druge strane, kakav god da je dijalog, on je u krajnjoj liniji ograničen Ohridskim sporazumom, koji izričito kaže da je cilj puna normalizacija odnosa, a ne da se obezbijede uslovi za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji, što naša strana zahtjeva, ukazuje on.

Istoričar i analitičar Srđan Graovac ističe da je ova akcija tzv. kosovske policije svakako koordinisana s nekim zapadnim centrima moći, pa makar bili i neformalni.

- Kurti procjenjuje situaciju, da li može da nastavi s pritiscima, jer vidi da posljedice ne mogu da mu donesu ozbiljnu prijetnju, rekao je on za "Novosti".

Graovac dodaje da će mu upozorenja koja dobija od Zapada sigurno nanijeti manju štetu, jer smatra da za takve postupke dobija dodatnu podršku birača pred predstojeće izbore.

- Pregovarački proces oko formiranja ZSO odavno je u zastoju, a od tada Kurti vuče samo jednostrane poteze. Istovremeno, pripadnici tzv. kosovske policije, naoružane dugim cijevima, raspoređene su i juče ispred zgrada srpskih institucija u Kosovskoj Mitrovici, rekao je on.

Portparolka NATO-a, Fara Daklala, rekla je da je misija veoma razočarana akcijama koje nisu koordinisane s Kforom uprkos ponovljenim obećanjima da će to učiniti.

Tzv. kosovska policija je u petak upala u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i na bolničko odjeljenje KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj su smještene prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za Kosovo, Kosovskomitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad.

Akciju su osudili misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Njemačke, Velike Britanije i Francuske.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana