Ko sve sabotira Hrvate

Agencije
Ko sve sabotira Hrvate

Viktor Orban ne odustaje od svojih provokacija i svojatanja teritorija Hrvatske, ali i nekih drugih Mađarskoj susjednih zemalja, što se potvrdilo i ovog vikenda.

To, u svom autorskom testu za portal Indeks, navodi Goran Duhaček.

Na granici Mađarske i Slovačke Orban je otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, kojim je tadašnja Mađarska izgubila dijelove teritorija koje je kontrolisala unutar Habzburške monarhije. Spomenik se sastoji od prikaza karte velike Mađarske i spomen-ploča, od kojih na jednoj piše “Fiume – tengerre magyar”, tj. “Rijeka - na more Mađari”.

Mađarska ukinula restrikcije za Slovačku, Češku i Austriju, ali ne i za Hrvatsku

No ne samo da Orban svojata teritoriju Republike Hrvatske, već sabotira i turističku sezonu u Hrvatskoj, od čije (ne)uspešnosti zavisi dubina ekonomske krize koja neizbježno dolazi.

Naime, Mađarska je u petak 5. juna sasvim ukinula restrikcije na putovanja svojim građanima u Češku, Slovačku i Austriju, dok su restrikcije prema Hrvatskoj i dalje na snazi.

To je objavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na svom profilu na Fejsbuku.

“Ministri spoljnih poslova naše četiri zemlje su proteklih dana provodili brojne konsultacije oko toga kako zajednički ukinuti restrikcije na međusobnim granicama. Na kraju smo se uspjeli dogovoriti oko svih tehničkih pitanja”, pohvalio se Sijarto.

U praksi to znači da će građani Mađarske, Češke, Austrije i Slovačke moći da putuju u te četiri zemlje bez pokazivanja negativnog testa na koronavirus i obaveznog karantina nakon povratka u svoju zemlju.

Nesposobnost hrvatske diplomatije

Hrvatska je sasvim isključena iz tih procesa, iako ima sličnu ili čak bolju epidemiološku situaciju nego navedene zemlje. Time se, nakon austrijske sabotaže hrvatske turističke sezone, tome pridružila i Mađarska.

Istovremeno je još jednom razotkrivena nesposobnost hrvatske diplomatije, koju predvodi ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, koji se nedavno javno bratimio sa Sijartom.

Besramno ulizivanje Grlića Radmana mađarskom kolegi Sijartu

“Zahvalni smo Hrvatskoj što uprkos pritisku međunarodnog liberalnog mejnstrima nije stala u zbor onih koji uporno napadaju Mađarsku”, rekao je Sijarto u izjavi novinarima koju je 24. aprila dao sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prelazu Goričan.

Hrvatski šef diplomatije podsjetio je na sve ono što je Mađarska s druge strane učinila za Hrvatsku te zahvalio mađarskom kolegi na donaciji od 100.000 maski i 5000 zaštitnih odijela koja su stigla u Hrvatsku u trenutku kada ih ona nije imala, kao i za pomoć nakon potresa u Zagrebu. Još se sjetio da izjavi: “Brat uz brata, Mađar uz Hrvata”.

Grlić Radman s jedne strane nije sposoban da se jasno suprotstavi mađarskom posezanju za hrvatskom teritorijom, već se Mađarskoj podanički ulizuje, a s druge strane nije ni u stanju dogovoriti se sa Mađarskom o ukidanju restrikcija, što je krucijalno za spas turističke sezone.

Hrvatski ministar spoljnih poslova nije dobacio dalje od toga da se s mađarskim kolegom sastaje na graničnom prelazu, umjesto da je dogovorio da taj granični prelaz, kao i svi drugi između Mađarske i Hrvatske, bude otvoren bez restrikcija za putovanja mađarskih građana u Hrvatsku.

Mađarskih turista nema mnogo, ali u krizi je svaki važan

Prošle godine je u Hrvatskoj bilo oko 19,6 miliona turista, od čega je stranih bilo oko 17,4 miliona. Hrvatsku je posjetio 617.391 mađarski turista, što je 3,1 posto više nego u 2018. godini. Ostvarili su 3,04 miliona noćenja, ili 2,2 posto više nego godinu ranije.

Mađari su, dakle, u 2019. činili oko 3,5 posto stranih turista u Hrvatskoj te ostvarili oko 3,6 posto noćenja od ukupnog broja noćenja stranih turista.

To nisu posebno impresivne brojke, naročito u poređenju s udijelom njemačkih turista, ali nisu ni nevažne u ovoj situaciji kada je Hrvatskoj potreban svaki turista za spasavanje turističke sezone.

Čovjek bi se nadao da će snishodljivost hrvatskih vlasti prema Orbanu i Mađarskoj barem rezultirati time da Mađarska i prema Hrvatskoj otvori granice bez restrikcija, ali tog poteza zasad nema.

Mlaka reakcija ministra Olega Butkovića

Pogubljenost i samoponižavanje vlade Andreja Plenkovića pred Mađarskom dodatno su ilustrirale i reakcije na najnoviju Orbanovu provokaciju s glorifikacijom Velike Mađarske. Jedini koji se brzo oglasio bio je ministar saobraćaja Oleg Butković, inače nosilac HDZ-ove liste za parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici, u kojoj se nalazi Rijeka.

“Stavovi mogu biti različiti, ali istorija je istorija. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustrojstva”, poručio je Butković juče u mlako intoniranoj objavi.

MVEP širi mađarsku propagandu i izlike

Danas je ipak stiglo saopštenje Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP), koje je još snishodljivije prema mađarskom posezanju za hrvatskom teritorijom.

“Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju saradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova”, poručili su, pritom pazeći da nikako ne spomenu mađarskog premijera Orbana, valjda da se on ne bi naljutio.

“Stiglo je objašnjenje o netačnosti prevoda koji je uzrokovao pogrešna tumačenja, a koji bi trebalo da glasi “Rijeka - Na more Mađari!”. Naime, citat uz Rijeku iz istoimenog je novinskog članka pjesnika i političara Lajoša Košuta iz 1846. godine, u kome se podstiče izgradnja željezničke pruge te opisuju ljepote mora i primorja”, poručili su iz MVEP-a, tako zapravo šireći mađarsku propagandu i neuvjerljive izgovore Orbanovih neprimjerenih postupaka i govora.

Neprecizan prevod na stranu, ostaje spomenik koji svojata današnjiu teritoriju Hrvatske, kao i niz prethodnih primjera u istom imperijalističkom stilu.

Ponašanje Orbanove kćeri u Hrvatskoj

O tome kakav Orban stav ima prema Hrvatskoj svjedoči i ponašanje članova njegove porodice.

Mađarski su mediji prije dvije godine objavili fotografije Orbanove kćeri Rahel Orban, koja je na povratku s ljetovanja na jadranskoj obali snimljena kako na jednom odmorištu baca prljavu pelenu. Naravno, ne u kantu za smeće, nego pored puta.

Bilo kako bilo, trenutni bilans Plenkovićeve i HDZ-ove ulizivačke politike prema Orbanu je takav da mađarski premijer svako malo poseže za hrvatskom teritorijom i da bez opravdanih epidemioloških razloga i dalje drži restrikcije za prelazak mađarskih građana preko granice u Hrvatsku, čime onemogućava pokušaj spasa hrvatske turističke sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana