Ko je Slobodan Praljak: Reditelj, političar i milioner

kurir.rs
Ko je Slobodan Praljak: Reditelj, političar i milioner

Hag - Slobodan Praljak, kojem je potvrđena prvostepena presuda od 20 godina zatvora za počinjene ratne zločine na području Bosne i Hercegovine u ratu 90-ih godina prošlog vijeka, nakon čega je navodno popio otrov, prije rata je bio hrvatski reditelj, političar i vojnik.

Poznat je po tome što je služio kao general HVO u bošnjačko-hrvatskom sukobu, kada su, između ostalog, snage pod njegovom komandom 1993. srušile Stari most u Mostaru.

Osim toga Praljak je poznat i kao jedan od hrvatskih pukovnika koji je tokom i poslije ratova stekao bogatstvo koje haški tribunal procjenjuje na 6.5 miliona evra.

Praljak se nalazi među šest hrvatskih političara kojima međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, sudi zbog optužbi za ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini.

Pažnju javnosti je privukao kada se 1991. poslije izbijanja rata priključio kao dobrovoljac snagama HV i formirao jedinicu sastavljenu od zagrebačkih umjetnika i intelektualaca sa kojom je zauzeo položaje u Sunji.

Praljak je 29. maja 2013. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Danas mu je presuda od 20 godina zatvora potvrđena, nakon čega je popio tečnost iz bočice, za koju njegov advokat tvrdi da je otrov.

(NN, Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana