Ko će prvi popustiti u slučaju Ljubljanske banke?

Dnevnik
Ko će prvi popustiti u slučaju Ljubljanske banke?

Ljubljana - Pitanje Ljubljanske banke kojim Ljubljana uslovljava ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom stavilo je zbog približavanja datuma za ulazak Hrvatske u EU obje strane u situaciju psihološkog pritiska, ocjenjuje u subotu u komentaru ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

- Kao da se čeka koja će strana prva trepnuti, odnosno popustiti, a u isto se vrijeme naglašava da postoje prijateljski i dobrosusjedski odnosi - navodi list, dodajući da situacija donekle podsjeća na dileme koje su se pojavljivale prije nekoliko godina, kada je Slovenija zbog graničnog spora jedno vrijeme blokirala hrvatske pristupne pregovore.

- Hoće li sada popustiti Hrvatska da bi osigurala slovensku ratifikaciju svog pristupnog ugovora ili će to biti Slovenija koja ne želi doći u situaciju da to učini kao zadnja članica EU-a? - pitanje je koje postavlja komentator ljubljanskog lista.

Pri tome podsjeća da u junu kao jedna od zadnjih članica hrvatski pristupni ugovor namjerava ratifikovati Njemačka, dok u Sloveniji procedure oko ratifikacije nisu ni počele.

“Dnevnik” tvrdi da situacija sugeriše da nema proboja zbog izostanka “sadržajnih pregovora” na visokom političkom nivoui, ali dodaje kako je očigledno da stručnjaci za Ljubljansku banku, Zdravko Rogić i France Arhar, vode sadržajnije razgovore od onoga što se javno otkriva.

- No, konačni rezultat nije zavisan o njima jer oni ne rade mimo obiju vlada - navodi “Dnevnik”.

U vezi s ovosedmičnom izjavom ministra inostranih poslova Karla Erjavca o njihovu skorom novom sastanku, list nagađa da bi se moglo raditi o političkom impulsu za napredak u razgovorima s “najnevjerojatnijeg” mjesta, čime po svoj prilici misli na predsjednika vlade.

Hrvatska ministrica inostranih i evropskih poslova Vesna Pusić je u svojim izjavama u vezi s Ljubljanskom bankom rezervisana jer je njen ključni cilj pravovremeni ulazak Hrvatske u EU, navodi list, ali dodaje da u hrvatskim medijima ima reakcija koje podsjećaju na vrijeme kad su dvije države bile u graničnom sporu, pa se time otežava postizanje mogućeg kompromisa.

I slovenski političari su u svojim izjavama rezervisani iako odlučno tvrde da Hrvatska treba povući ovlaštenja za tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, navodi list.

- No, među slovenskim predstavnicima osjeća se gotovo ljutnja i uvrijeđenost što se u Hrvatskoj Slovenija kritikuje tvrdnjama da je zapravo ona pokupila staru deviznu štednju hrvatskih štediša Ljubljanske banke - navodi se u komentaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana