Knežević:Bolje da Crna Gora nikada ne testira svoje vojnike na ukrajinskom frontu

Tanjug
Knežević:Bolje da Crna Gora nikada ne testira svoje vojnike na ukrajinskom frontu

PODGORICA - Poslanik i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević odgovorio je ministru odbrane Crne Gore Draganu Krapoviću, koji tvrdi da nikada ne bi predložio i podržao odlazak crnogorske vojske u Ukrajinu, porukom da je na poziciji na kojoj je dužan da na svaki način izbjegne jednostrane i zapaljive izjave usmjerene protiv Srbije i Rusije.

-Uvažavajući saradnju koju sam imao s kolegom Krapovićem u Odboru za bezbjednost i odbranu, ne mogu i neću da se složim s njegovim stavovima koje sad promoviše i zastupa kao ministar odbrane. Prvi i osnovni je, da je kao ministar odbrane dužan da na svaki način izbjegne jednostrane i zapaljive izjave usmjerene protiv Srbije i Rusije, kao što je to uradio nedavno na konferenciji Atlantskog saveza - naveo je Knežević.

Dodao je da  „svako ko iole prati dešavanja na ukrajinskom frontu, jasno uočava tendenciju da vodeće članice NATO-a razmatraju slanje svojih vojnika u Ukrajinu najkasnije do 5. maja“.

-Dovoljno je pročitati posljednje izjave Emanuela Makrona, Tomislava Sikorskog, ali i presretnuti razgovor ljemačkih oficira o njihovim planovima za napad na Krim – kazao je.

Knežević je poručio da je „neumitna činjenica da se ne teritoriji Ukrajine u ovom trenutku nalaze visoki oficiri SAD, Kanade i Velike Britanije, iako to mnogi pokušavaju sakriti, kao i da ovi ljudi tamo ginu u sukobu s ruskim trupama“.

Najava da bi crnogorski vojnici najkasnije do početka maja mogli da budu u Ukrajini za Kneževića je neprihvatljiva.

-Neću je podržati, jer nisam spreman da žrtvujem život nijednog crnogorskog vojnika zbog geopolitičkih sukoba velikih sila. A što se tiče sposobnosti crnogorskih vojnika da ratuju na ukrajinskom frontu, bolje da je nikad ne testiramo, a svi znamo šta je istina - naveo je Knežević.

Između ostalog zbog toga što, kako kaže, crnogorska vojska osiromašena, pokradena, a bez dovoljno ulaganja, vojnici nemaju rešeno stambeno pitanje.

-Da nije potrebno da ih šaljemo u pogibiju s jednim Mašanom na ukrajinskom frontu, kako bi ako se vrate s fronta mogli da kupe na rate stan u Bemadžu. A o tome kakva nam je vojska i kako vidi doprinos Crne Gore u NATO najbolje je saopštio Donald Tramp koji samo što nas nije nazvao divljim plemenom koje jede ljude - naveo je Knežević.

Više bi, kaže, voleo da se ministar Krapović oglasio povodom činjenice da je iz vojnog magacina u Brezoviku dva dana pred parlamentarne izbore 30. avgusta 2020. podijeljeno 30 automatskih pušaka ANB-u, i da do danas nema nekakvog odgovora ni iz jedne institucije, o tom protivzakonitom i opasnom činu.

-Šta će ANB-u automatske puške pred izbore, i u koga je to trebalo da pucaju službenici ANB-a nije teško zaključiti, ali tužilaštvo trenutno izgleda ima važnija posla - naveo je Knežević.

Ističe da u sporazumu koalicionih partnera nigdje ne piše da su dužni da šalju crnogorske vojnike u Ukrajinu kako bi rizikovali svoje živote.

-To nije imperativna obaveza, i svako ko se iole razumije u proceduru zna da tu odluku donosi Savjet za bezbjednost, a potvrđuje je Skupština. Što se tiče DNP- a nikad nećemo glasati bilo kakvu odluku o slanju naših vojnika u zone ratnih dejstava, makar me danas Milojko Spajić izbacio iz koalicionog sporazuma -, naveo je Knežević i dodao: “I, na kraju, jedan dobronameran savjet za ministra Krapovića, nije dobro da Vas od mene brani (bivši poslanik DPS i nekada ministar odbrane CG) Peđa Bošković, a tek ne bi valjalo ništa da imate iste stavove kao on”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana