Knežević: Većina članova Vijeća bila protiv odgađanja ustoličenja

Srna
Knežević: Većina članova Vijeća bila protiv odgađanja ustoličenja

PODGORICA - Pojedini članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore na današnjoj sjednici predlagali su odgađanje ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ali je većina članova bila protiv, rekao je član Vijeća Milan Knežević.

Knežević, koji je i jedan od lidera Demokratskog fronta /DF/, rekao je nakon sjednice, da je za razliku od nekih članova Vijeća koji su bili za to da se odgodi ustoličenje na Cetinju ili da se prebaci za Podgoricu, Nikšić ili neki drugi grad, insistirao na tome da ustoličenje isključivo bude u Cetinjskom manastiru.

On je za TV “Prvu” rekao da je na sjednici bio izričito protiv dopuštanja protesta protivnika ustoličenja na Cetinju, jer taj skup nije prijavljen u skladu sa zakonom.

“Skup protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju trebao je da bude zabranjen jer nije prijavljen šest dana kako to predviđa Zakon o javnim okupljanjima”, naveo je on.

On je ocijenio da je aktuelna bezbjednosna situacija zabrinjavajuća i istakao je da je ona rezultat krize u Skupštini i u izvršnoj vlasti.

Knežević je rekao da su na sjednici procijenili da do nedjelje, 5. septembra, treba uraditi sve na smirivanju tenzija, te apelovao na građane da učine sve da ovaj događaj protekne dostojanstveno.

On je apelovao i na one koji su protiv ustoličenja i koji namjeravaju da protestuju, protivno Zakonu, da doprinesu da sve protekne u miru i sa jasno iskazanim stavovima, bez ikakvih tenzija ili nečega što bi moglo da podsjeća na građanske sukobe.

Knežević, koji je i šef cronogorskog skupštinskog Odbora za bezbjednost, rekao je ranije danas da Vijeće za nacionalnu bezbjednost danas nije zabranilo protest komita na Cetinju u nedjelju, 5. septembra, u vrijeme ustoličenja mitropolita Joanikija, te istakao da je lično bio protiv održavanja tog nezakonitog protestnog skupa.

Ustoličenju mitropolita Joanikija u nedjelju, 5. septembra, u Cetinjskom manastiru prisustvovaće i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je saopšteno da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti obavljeno bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred cetinjskog manastira.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasjedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. Vladika Joanikije je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana