Knežević: Napad na svetinje po istom scenariju na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori

Srna
Knežević: Napad na svetinje po istom scenariju na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori

SJEVERNA MITROVICA - Predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore i jedan od lidera crnogorske opozicije Milan Knežević ocijenio je danas da mržnja prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), pritisci na sveštenike i satanizacija svega pravoslavnog u Crnoj Gori vodi ka projektu koji je sproveden na Kosovu i Metohiji.

On je u intervjuu za portal Kosovo online prokomentarisao spor u vezi sa izgradnjom magistralnog puta od Dečana ka sjeveru Crne Gore, čime se direktno ugrožava manastir Visoki Dečani, istakavši da to govori o namjeri unošenja nemira i konstantnog osjećaja ugroženosti pravoslavnih sveštenika i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Ovo je samo kontinuitet užasnih scena koje smo gledali protekle dvije decenije, kada su paljene i uništavane srpske svetinje, ali i pokazatelj koliko je ta lažna tvorevina zasnovana na pravnom nasilju, nesposobna da uspostavi pravni poredak i poštovanje zakona - rekao je on.

Govoreći o najavljenom povezivanju Albanaca sa Kosova sa dijelovima Crne Gore, Knežević kaže da dok režim Mila Đukanovića plasira izmišljenu priču o velikosrpskim pretenzijama ka državi Crnoj Gori i dok srpski narod doživljava progone i prijetnje da će biti protjeran, lideri albanskih stranaka uveliko rade na promovisanju ideje Velike Albanije.

- Zato je moguće da, na primjer, grupa Albanaca godinama neometano upada u manastire Beška na Skadarskom jezeru i Svač kod Ulcinja, uzmemiravajući sveštenike i pravoslavni narod, jer smatraju da je to njihova teritorija, kao što je dozvoljeno i naoružanim albanskim policijskim patrolama da slobodno upadaju u Crnu Goru u pograničnom dijelu, a da to ne izazove bilo kakav otpor crnogorskih zvaničnika – naglasio je Knežević.

Prema njegovim riječima, pozadina takvog stanja, pored nacionalnih pretenzija i obračuna sa srpskim narodom, leži i u poslovima koji vezuju takozvani kosovski i režim u Crnoj Gori.

- Sistemski i sistematski progon SPC u Crnoj Gori i pokušaj otimanja njene imovine dešava se gotovo po istom scenariju kao i na Kosmetu. I ovaj nasrtaj na Visoke Dečane da bi se izgradio put ka Crnoj Gori dešava se u susret izborima 30. avgusta, kao podrška naporima crnogorskih vlasti da zatru sve što je pravoslavno i srpsko, kako bi nesmetano mogli da vladaju na svim nivoima, i onom svetovnom i duhovnom - kaže Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana