Knežević: Grlić Radman me neće odvići od čitanja Kovačića, ili slušanja „Hladnog piva“

Tanjug
Knežević: Grlić Radman me neće odvići od čitanja Kovačića, ili slušanja „Hladnog piva“

PODGORICA - Predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević, jedan od trojice političara kome je zvanični Zagreb zabranio ulazak na teritoriju Hrvatske, kaže da misli da se o regionalnim temama može razgovarati sa hrvatskim predsjednikom i premijerom Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem.

Možda se, ističe, neće složiti oko nekih tema iz bliske prošlosti, ali kaže da vjeruje da postoje neki zajednički imenitelji za budućnost.

-Želim da pozdravim onaj antifašistički dio Hrvatske koji mi je prethodnih dana slao poruke podrške izvinjavajući se zbog nesmotrenog i ličnog poteza ministra Grlića Radmana, koji već duže vrijeme svojim stavovima provocira zvaničnu Crnu Goru. Njegov potez me ne može odvići od čitanja Kovačića, Ujevića, Cesarića, Goloba, Krleže ili slušanja „Hladnog piva“, Pavela, Parnog valjka, Atomskog skloništa… - naveo je Knežević u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Knežević, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić proglašeni su nedavno nepoželjnima u Hrvatskoj, nakon što je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Komentarišući to, Knežević ističe da ne zna zašto bi bio ugrožen evropski put zbog izglasavanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

-Da li to znači da se genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima nije dogodio u NDH ili sad evropski put podrazumijeva da donesemo rezoluciju o Blajburgu? Posebno je simptomatično da sam kao jedini od osamdeset jednog poslanika u crnogorskom parlamentu stavljen na hrvatsku crnu listu. Na taj način mi je ukazana dužna pažnja i dodijeljena neslućena moć sive eminencije na čemu sam im neizmjerno zahvalan - kaže Knežević i dodaje: “Ako će se dio predstavnika hrvatske države bolje osjećati što mi je zabranjen ulazak u Hrvatsku, onda mi je drago ukoliko sam im olakšao ove dane loše turističke sezone”.

Odgovarajući na pitanje da li je Rezolucija o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu suštinski odgovor na Rezoluciju o Srebrenici donesenu u Ujedinjenim nacijama kako to tvrde pojedini evropski zvaničnici, Knežević kaže da je Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu nastala kao prirodna, logička i politička posljedica kontinuiranih pokušaja da se srpski narod, kao najstradalniji na Balkanu u 20. vijeku, predstavi kao genocidan. -Posebno što su sponzori i kosponzori te ideje bile neke od država koje su sinonim za genocid i Holokaust. A da pri tom niko, skoro 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata, nije donio rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH, Nemačkoj i Austriji. Zato kad neko želi da nas posipa pepelom genocida, prvo mora dobro da popeli sopstvenu glavu i da je sagne pred uspomenom nad preko 750.000 genocidiranih Srba, Jevreja i Roma u sistemu logora Jasenovac  - naveo je Knežević.

Upitan da li očekuje da takvu rezoluciju donese i Skupština Srbije, Kneževic kaže da nije na njemu da to procjenjuje.

-Volio bih da se to desi, ali ja sam poslanik u Crnoj Gori i nemjerljivo mi je drago što smo prva država na svijetu koja je pravim imenom genocida nazvala ono što se desilo u Jasenovcu - jasan je Knežević.

Na pitanje o rekonstruisanoj Vladi Crne Gore i ulasku Bošnjačke stranke i da li očekuje podršku za promjenu Ustavu, Knežević kaže da eventualne ustavne promjene treba da budu predmet dogovora parlamentarne većine i niko neka ne bude zabrinut da će njima biti promijenjen građanski karakter države.

-Javno sam saopštavao da, ako rezultati popisa pokažu da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori, treba pristupiti dopunama, a ne izmjenama Ustava, tako što će pored crnogorskog i srpski jezik biti normiran kao službeni. Svako ko osporava ovu legitimnu inicijativu u stvari se zalaže za lingvistički aparthejd - kaže lider DNP.

Naša je dužnost, ističe, da pružimo institucionalni otpor svakom pokušaju prisilne nacionalne i identitetske asimilacije. -Takođe, smatramo da kroz međuvladine sporazume treba regulisati dvojno državljanstvo sa Republikom Srbijom u kojoj živi najmanje 300.000 naših sunarodnika koji vode porijeklo iz Crne Gore kako bi na taj način poslali snažnu poruku da ih se nismo odrekli – zaključio je Knežević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana