Kitarović u Istri dočekao Tito o Bela Ćao

Agencije
Kitarović u Istri dočekao Tito o Bela Ćao

Zagreb - Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u Istri povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom dočekala je bista Josipa Broza Tita, prenose lokalni mediji.

 

Kako je javila TVN1, tom prilikom su istarski antifašisti pred predsjednicu postavili bistu Josipa Broza Tita, koju je ona pri useljenju u rezidenciju preselila u muzej u Kumrovcu, a zapjevali su joj i “Bela ćao”.

Taj potez organizatora skupa, na kojem je bio i premijer Zoran Milanović, izazvao je pažnju medija, jer je po preuzimanju dužnosti Grabar-Kitarović uklonila Titovu bistu iz predsjedničke rezidencije na Pantovčaku u Zagrebu i predala je kumrovačkom muzeju “Staro selo”.

Iako je bista godinama izazivala polemike u javnosti, dosadašnji predsjednici Hrvatske, među kojima i prvi predsjednik Franjo Tuđman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i nova predsjednica, nisu željeli da je uklone iz predsjedničkih dvora.

Osim toga, Savez antifašista Istre osudio je uklanjanje Titove biste s Pantovčaka, a Grabar-Kitarović su poručili da “takvog danas možemo samo sanjati”, podsjeća se. Zbog izbacivanja Titove biste s Pantovčaka, Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske odbio je pokroviteljstvo predsjednice nad obilježavanjem 70. godišnjice pobjede nad fašizmom 9. maja u Zagrebu.

Svoj dolazak na tu svečanost u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski potvrdili su premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko, a Grabar-Kitarović, kako je danas objavljeno, na svečanu akademiju neće doći.

Agencija javlja i da predsjednica Hrvatske neće prisustvovati Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom koja se u subotu održava u Zagrebu, a čiji je organizator Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA).

To je potvrđeno iz njenog kabineta i o tome je obaviješten i Savez antifašista, rečeno je Hini pošto je potpredsjednik SABA Ivan Fumić izjavio da im predsjednica nije odgovorila na poziv da dođe na Svečanu akademiju.

Njen kabinet to demantuju ističući da u odgovoru stoji da su organizatori Svečane akademije odbili pokroviteljstvo predsjednice nad tim događajem, pa je ona u predstojećim danima isplanirala druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom.

U pismu predsjedniku SABA Franji Habulinu, upravnik Savjetničkog veća predsjednice Vito Turšić, u njeno ime, još jednom je izrazio žaljenje zbog odluke SABA da odbije pokroviteljstvo Grabar-Kitarović nad Svečanom akademijom i uputio iskrene čestitke svim učesnicima akademije povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku u Pazin položili vijence i zapalili svijeće kod centralnog spomenika u parku Narodnog ustanka, a vijence je položila i zajednička delegacija Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođena županom Valterom Flegom i predsjednikom saveza Tomislavom Ravnićem, prenijela je Hina.

Podsjećamo, prema rezultatima jednog istraživanja uklanjanje Titove biste sa Pantovčaka nakon dvije i po decenije je najlošiji potez hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana