Kitarović: Kanonizacija Stepinca nije uperena protiv srpskog naroda

Srna
Kitarović: Kanonizacija Stepinca nije uperena protiv srpskog naroda

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je tokom razgovora sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom da kanonizacija Alojzija Stepinca "nije uperena protiv nijednog naroda, a posebno ne protiv srpskog".

U razgovoru s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, koji boravi u Zagrebu, Kitarovićeva je izrazila poštovanje prema svim žrtvama i osudila bilo kakve pokušaje revizionizma, ali i istakla važnost kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, navedeno je u saopštenju Pres-službe hrvatskog predsjednika.

"Treba učiti od istorije, ali gledati u budućnost i zato nisu dobre žmanipulacije s brojkama žrtavaž koje su se i danas mogle čuti u Jasenovcu", rekla je Kitarovićeva u razgovoru sa vaseljenskim patrijarhom.

Kitarovićeva i vaseljenski patrijarh, kako se dodaje u saopštenju, saglasili su se o važnosti dijaloga kao načina za rješavanje problema i sukoba, kao izbjegavanja ratova i krvoprolića.

"Posebno su naglasili važnost međuvjerskog dijaloga u vrijeme kada smo suočeni s rastućim ekstremizmom, radikalizmom i iskrivljavanjem vjere", navodi se u saopštenju i dodaje da je vaseljenski patrijarh uputio Hrvatskoj najbolje želje i blagoslov za mir, stabilnost i blagostanje.

Patrijarh vaseljenski Vartolomej i srpski patrijarh Irinej služili su danas, drugog dana posjete Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, liturgiju stradalima u ustaškom logoru Jasenovac i posjetili spomen-područje logora.

Na liturgiji u pravoslavnoj crkvi u Jasenovcu Vartolomej je rekao da su drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici heroji i sveci cijelog pravoslavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana