Kitarović: Hrvatska se protivi strpavanju u Zapadni Balkan

N1
Kitarović: Hrvatska se protivi strpavanju u Zapadni Balkan

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je "zabrinuta pomalo" zbog mogućnosti da odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije spriječi da se zemlje Jugoistočne Evrope pridruže EU.

Ali, na nama i susjednim državama je da obavještavamo EU kakva je konsolidacija snaga, jer to dokazuje da još ima ljudi, naroda, građana koji žele biti članovi, pošto u njoj vide šansu za mir i blagostanje, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je konstantovala da je Hrvatska pripadnica više regija, ali da se "protivi strpavanju u Zapadni Balkan", jer se to počelo smatrati getom Evrope. To nije nikome u interesu, ni Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Albaniji... jer se to počelo smatrati getom Evrope, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović. Imamo i svoju drugu regiju - Srednju Evropu. Mi smo i mediteranska država, panonska... Nama je u interesu, prije svega, stabilizacija susjeda, navela je Kolinda Grabar Kitarović, uz ocjenu da bi time "i stanje i percepcija Hrvatske bili stabilni".

Prema riječima Kolinde Grabar Kitarović, migrantske kopnene rute "nemaju smisla" u vrijeme modernih komunikacija.

Nije da ti nesrećni ljudi, izbjeglice ili ekonomski migranti, izlaze iz te države, pa ih moramo primiti zemaljskom rutom.

Dolaze iz mjesta kao što su Pakistan, Avganistan, Sudan...

Ako EU i neke zemlje odluče da im je u interesu primiti migrante, treba da odluče koje su im kvote i u prihvatnim centrima van Unije odabrati te ljude. I onda ti ljudi mogu putovati avionom, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je ocijenila da se zemaljskim izbjegličkim rutama podržava industrija trgovine ljudima, koja je prouzrokovala hiljade izgubljenih života djece, žena i staraca.

Povodom nedavnog kratkotrajnog podizanja ograde na hrvatskom graničnom prelazu Batina, prema Srbiji, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je iz Ministarstva unutrašnjih poslova obaviještena "da su isprobavali neku novu tehnologiju".

Ali, saradnja sa Srbijom i drugim državama tu je u prvom planu, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović Televiziji N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana