Kitarović: Akcija “Oluja” spasila BiH

Srna
Kitarović: Akcija “Oluja” spasila BiH

Sarajevo - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da je hrvatska akcija “Oluja” 1995. godine “spasila BiH” i da bi voljela da “susjedi nikada na zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima”.

Kitarovićeva je danas u Zagrebu na svečanoj akademiji povodom 24 godine od ove akcije hrvatske vojske i policije, u kojoj je sa ognjišta protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno njih oko 2.000, istakla da su hrvatske snage u proteklom ratu, kako je rekla, “uz velike žrtve slomile srpsku agresiju, te spriječile nove Srebrenice”, prenose hrvatski mediji.

Izjava Kitarovićeve o “Oluji” i BiH dolazi nakon žestokih kritika zbog njene navodne izjave u kojoj je BiH nazvala nestabilnom i pod kontrolom militantnog islama. Kitarovićeva je to demantovala nakon reagovanja zvaničnika BiH, a “Džerusalim post”, koji je objavio spornu izjavu, naknadno je korigovao tekst.

Tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, iz Republike Srpske Krajine protjerano 250.000 Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

“Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana