Keljmendi gradi dok je na potjernici

Agencije
Keljmendi gradi dok je na potjernici

Podgorica - Iako je američka vlada Nasera Keljmendija stavila na listu vodećih međunarodnih dilera droge, crnogorski tužioci tvrde da nema dokaza protiv njega, a za nelegalnu gradnju u Ulcinju postigao je nagodbu sa pravosudnim organima, navedeno je u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o trgovini drogom u Crnoj Gori, prenose agencije.

U tom dokumentu se navodi da su Pljevljak Duško Šarić i kontroverzni kosovski biznismen Naser Keljmendi međunarodni narko-dileri, a policija procjenjuje da je 25 crnogorskih kriminalnih grupa umiješano u međunarodnu trgovinu narkoticima.

- Iako je crnogorska policija učestvovala u nekoliko međunarodnih operacija, nevladine organizacije nastavljaju da kritikuju Vladu zbog neuspjeha da prekine aktivnosti glavnih narko-dilera - naveo je Stejt department u redovnom godišnjem izvještaju o trgovini drogom u svijetu, u kojem se svaka zemlja posebno analizira.

Sredinom prošle godine američka vlada, pozivajući se na takozvani Kingpin akt, označila je Keljmendija kao vođu jedne od najjačih kriminalnih grupa u Evropi.

Između ostalog, ovaj “kontroverzni biznismen” ima hotel u Ulcinju.
Uprkos odluci Vlade SAD, crnogorsko tužilaštvo nije ga procesuiralo, već je zbog nelegalne gradnje morao da plati kaznu od 10.000 evra.

Poslije pokretanja potjernice vlasti BiH, Keljmendi je u bjekstvu.

Srpsko tužilaštvo tvrdi da su Duško Šarić i njegov brat Darko lideri moćne balkanske narko-mreže.

Prema izvještaju američkog Ministarstva spoljnih poslova, koji je objavljen 5. marta u Vašingtonu, Crna Gora je tranzitna zemlja za nelegalni protok droge ka centralnoj i zapadnoj Evropi.

Nekoliko slučajeva nelegalne proizvodnje droge prijavljeno je u 2012. godini - ocjenjuje se u američkom izvještaju.

Ukazano je da iako je crnogorska policija učestvovala u nekoliko međunarodnih operacija, nevladine organizacije i dalje kritikuju vladu zbog neuspjeha da prekine aktivnosti glavnih narko-dilera.

Resursi

Prema najnovijem izvještaju Stejt departmenta, Vlada Crne Gore nastavlja sa politikom u kojoj je prioritet borba protiv trgovine drogom.

- Međutim, njeni napori da suzbije narkotike otežani su zbog nedostatka resursa i kapaciteta – navodi se u izvještaju.

Crnogorski institucionalni kapacitet za sprečavanje zloupotrebe droge i liječenje bolesti zavisnosti je ograničen, posebno za žene.

Ne postoje statistički podaci o broju narkomana u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana