KBC Zagreb: Pacijent nije ostavljen usred operacije

Agencije
KBC Zagreb: Pacijent nije ostavljen usred operacije

Zagreb - Upravnik Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zagreb Zlatko Giljević demantovao je danas medijske natpise da je njihov hirurg nakon završetka smjene ostavio pacijenta usred operacije i naglasio da slučaj nema nikakve veze ni sa novim kolektivnim ugovorom, niti sa smjenskim radom.

"To je bio dogovor između mlađe službe koja je započela operaciju i starije, iskusnije službe koja ju je nastavila", objasnio je Giljević.

Prema svim informacijama kojima raspolažem, dodao je upavnik KBC-a, pacijent nije ostavljen na stolu kako to pišu pojedini mediji, prenosi agencija Hina.

S obzirom na natpise da hirurzi zbog novog kolektivnog ugovora ostavljaju na stolu pacijente pod anestezijom i odlaze iz bolnice, jer im je završeno radno vrijeme, podsjetio je da svaki ljekar mora do kraja da pruži pomoć pacijentu i ne smije da ga napusti.

"To nije samo etički, nego i krivični problem", podsetio je Giljević.

Kako je objasnio, radno vrijeme u bolnicama je klizno, svaki ostanak se evidentira i ulazi u radne sate koji se prema novom kolektivnom ugovoru zbrajaju, pa sve što prelazi 180 sati u mjesecu obračunava se kao prekovremeni rad.

"Prema našim analizama svi koji puno rade, pogotovo transplantacijski timovi i hirurzi, imaće znatno veće plate nego ranije. Ali pripravnost, u kojoj se ništa ne radi, biće manje plaćena. Idemo za tim da platimo rad", rekao je Giljević.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Spomenka Avberšek u izjavi Hini oštro je opovrgla izjave koje medijima daju članovi Hrvatskog ljekarskog sindikata o navodnom neplaćanju prekovremenog rada u zdravstvu.

"Svakom radniku u zdravstvu svaki prekovremeni sat se evidentira i plaća", tvrdi Avberšek, jedna od potpisnica novog kolektivnog ugovora koji je na snazi od početka decembra, a koji nije htio da potpiše Ljekarski sindikat.

Neimenovani hirurg iz KBC-a Zagreb ispričao je da je pacijenta ostavio usred operacije, jer mu se smena završila, a prekovremene sate mu, kako tvrdi, ne plaćaju.

Sreća, pa se sve dobro završilo, prenio je juče zagrebački portal "24sata", uz navode hirurga da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali, već da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u posljednje tri sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana